ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τι «έδειξαν» τα λύματα της Θεσσαλονίκης για τον κορωνοϊό

Τη σταθερή διατήρηση του ιικού φορτίου των λυμάτων σε «πράσινο» επίπεδο επιβεβαιώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την πιο πρόσφατη δειγματοληψία της 13ης Ιανουαρίου, για την οποία ολοκληρώθηκε σήμερα η ανάλυση και ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός, όλες οι μετρήσεις που αποτιμούν και την επίπτωση της αυξημένης κινητικότητας κατά τις ημέρες των εορτών, κινούνται γύρω από το ίδιο επίπεδο, παρουσιάζοντας οριακές αυξομειώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα παραμένει στα ίδια -σχετικά χαμηλά- επίπεδα.

«Περιμένουμε και τις αναλύσεις της επόμενης εβδομάδας για να πούμε με ασφάλεια, αν πέρασε «ανώδυνα» και ο εορτασμός των Θεοφανίων, όπου καταγράφηκαν κάποιες περιπτώσεις συνωστισμού ατόμων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.