3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι γίνεται με το ωράριο των στρατιωτικών;

Μία απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Βουλή ανοίγει μεγάλη κουβέντα καθώς πιάνει ένα θέμα που «καίει» τους στρατιωτικούς.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο Υπουργός, σε απάντηση σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής Απόστολος Αβδελάς, λέει πως ο  καθορισμός της ώρας έναρξης και λήξης εργασίας του προσωπικού των Στρατιωτικών Μονάδων και Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), λαμβανομένης υπ’ όψη της ιδιαιτερότητας της φύσης της αποστολής του, ρυθμίζεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, και συμπληρώνει πως «τυχόν τροποποίηση θα οδηγούσε σε ευθεία παρέκκλιση, χωρίς ειδικό λόγο, τόσο από την υποχρέωση των στελεχών για συμπλήρωση πενθήμερης εργασίας σαράντα (40) ωρών, όσο και αντίστοιχη παραβίαση του θεσμοθετημένου ωραρίου (έναρξη – λήξη) εργασίας».

Κάτι τέτοιο λέει ο Υπουργός θα αποτελούσε εν δυνάμει πηγή νομικών επιπλοκών και διενέξεων, δεδομένου ότι μόνον ο χρόνος κατά τον οποίον τα στελέχη μεταβαίνουν απευθείας και μέσω του συνηθισμένου δρομολογίου από την οικία στη Μονάδα και αντίστροφα, για ανάληψη υπηρεσίας ή μετά τη λήξη αυτής, αποτελεί διατεταγμένη υπηρεσία και ως τέτοια διαφοροποιεί τις έννομες συνέπειες (προστασία των στελεχών) που απορρέουν από συμβάντα (τροχαία ατυχήματα κ.λπ.) που λαμβάνουν χώρα κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Έτσι ο ΥΕΘΑ καταλήγει πως τυχόν διευκόλυνση στρατιωτικών, οι οποίοι εύλογα συνοδεύουν τα τέκνα τους σε σχολικές μονάδες, δεν δύναται να ρυθμισθεί με πάγιο και διαρκή χαρακτήρα, αλλά περιστασιακά σε διοικητικό επίπεδο και στο πλαίσιο εκτίμησης λόγων ανωτέρας βίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η επιχειρησιακή λειτουργία και ετοιμότητα και η ασφάλεια των Μονάδων, Υπηρεσιών και Πολεμικών Πλοίων των ΕΔ, ενώ λέει πως η κάθε Διοίκηση λαμβάνει, κατά την κρίση της, μέτρα για την αναπλήρωση των ωρών απουσίας του προσωπικού από την εργασία του, ώστε να τηρείται απαρέγκλιτα το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία 40ωρο εργασίας εβδομαδιαίως.

«Δουλεύετε 40ώρο»;

Το USAY.gr μίλησε με στρατιωτικούς για να ρωτήσει αν δουλεύουν πενθήμερο και σαραντάωρο καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μία χρήσιμη πληροφορία ειδικά για όσους νέους και νέες σκέφτονται να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απάντηση που πήραμε όμως ήταν αρνητική. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που μας έδωσε ένα στέλεχος του στρατού.

Αν λοιπόν σήμερα έχει 24ώρη βάρδια ένας ή μια στρατιωτικός θα μπει στο στρατόπεδο στις 7 το πρωί και θα βγει μετά από 24 ώρες. Το πρώτο 8ωρο είναι το 8ωρο της εργασίας του, το δεύτερο θα το πάρει απαλλαγή και το τρίτο είναι η διεκδικούμενη εδώ και καιρό από τους στρατιωτικούς νυχτερινή αποζημίωση η οποία δεν εφαρμόζεται.

Όχι μόνο λοιπόν εργάζονται πέραν του ωραρίου τους αλλά και επιπλέον εργάζονται χωρίς αμοιβή και χωρίς φυσικά να κερδίζουν ασφαλιστικό χρόνο. Και αυτό συμβαίνει σε όλα τα έτη της υπηρεσίας τους χωρίς να μπορούν να ζητήσουν έστω συμψηφισμό χαμένων ωρών για περιπτώσεις που, πχ ως γονείς, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο επειδή τα σχολεία όπως είναι γνωστό έχουν ωράριο που δεν συμβαδίζει με τον στρατό.

Η προσμονή των νυχτερινών

Σημειώνεται πως όπως έχει γράψει στις 7 Απριλίου το USAY.gr για τα νυχτερινά των στρατιωτικών το ΥΠΕΘΑ έχει δεσμευτεί πως  «στα πλαίσια της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, βούληση της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η εκ νέου άμεση προώθηση νεότερου σχεδίου ΚΥΑ, προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα για το τρέχον οικονομικό έτος (2020)», ενώ το κόστος υπολογίζεται στα 18.000.000. Από τότε μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία πρόοδος.