ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τι λέει για το μωρό που γεννήθηκε με κορωνοϊό η μαιευτήρας στο Αττικόν – «Ήταν μεγάλη έκπληξη»!

Ήταν «μεγάλη έκπληξη» ότι το μωρό ήταν θετικό στον ιό λέει η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια μαιευτικής, διευθύντρια Γ’ παν. κλινικής νοσοκομείου «Αττικόν», για το μωρό που γεννήθηκε στο νοσοκομείο και βρέθηκε θετικό στονμ κορωνοϊό.

Μιλώντας στo Mega η κ. Καλανταρίδου εξήγησε ότι η μητέρα είχε εμφανίσει πριν 8 μέρες πολύ ήπια συμπτωματολογία και όταν πήγε στο Αττικόν το δείγμα PCR ήταν ασθενώς θετικό και για το λόγο αναμενόταν ότι δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα το μωρό. «Έχουμε ξεγεννήσει μέχρι τώρα 14 μητέρες, αυτή ήταν η 15η και ακόμα και με μεγάλο ιικό φορτίο τα μωρά ήταν αρνητικά. Παρόλα αυτά ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο και όπως σημείωσε ήταν «μεγάλη έκπληξη» ότι το μωρό ήταν θετικό στον ιό.

«Στη βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί προηγουμένως και σε άλλες περιπτώσεις όπου έχει απομονωθεί στον πλακούντα ο ιός Sars-Cov-2 που σημαίνει ότι υπάρχει διαπλακουντιακή μετάδοση, όχι όμως πάρα πολύ συχνά. Έχει όμως απομονωθεί το γονιδίωμα του ιού και στο μητρικό γάλα σε λίγες περιπτώσεις και στο αίμα του ομφάλιου λώρου», εξήγησε η κ. Καλανταρίδου.

«Και εμείς στους πλακούντες που έχουμε εξετάσει έχουμε βρει αλλοιώσεις, κυρίως στη μητρική επιφάνεια του πλακούντα και κάτι άλλο που έχει βρεθεί είναι ότι υπάρχει μία έντονη φλεγμονώδης αντίδραση στον πλακούντα και επίσης αρκετά από τα μωράκια που έχουν γεννηθεί παρότι είναι αρνητικά τις πρώτες μέρες έχουν κάποιες διαρροϊκές κενώσεις γεγονός που δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κατά το χρονικό διάστημα του τοκετού να έχει περάσει», είπε εξηγώντας ότι μπορεί να νόσησαν μέσα στην κοιλιά.

Η κ. Καλανταρίδου επισήμανε ότι μητέρα και βρέφος είναι καλά στην υγεία τους και είναι μαζί, ενώ αναμένεται να φύγουν σύντομα από το νοσοκομείο.

Σχετικά με τον θηλασμό, η καθηγήτρια μαιευτικής τόνισε ότι οι μητέρες πρέπει να είναι προσεκτικές, αφού «υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που έχει απομονωθεί ο ιός στο μητρικό γάλα».

Όσον αφορά το εμβόλιο στις έγκυες γυναίκες, η κ. Καλανταρίδου υπογράμμισε ότι σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί, οι έγκυες δε θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ενώ ακόμη και αν μια γυναίκα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και έπειτα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος, θα πρέπει να αποφύγει τη δεύτερη δόση.