ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι λέει η μητέρα της 9χρονης για το παιδί της που έπεσε θύμα bullying

«Ένα αγόρι έφτασε στο σημείο να δώσει γροθιά στα αυτιά του 9χρονου κοριτσιού μου. Το άγριο bullying ήταν καθημερινό μέσα στο σχολείο και χωρίς έλεος.  Φτάσαμε μέχρι το χειρουργείο για να γλιτώσουμε από τα πειράγματα αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό. Έτσι, αλλάξαμε στο κορίτσι μας σχολείο για να ηρεμήσουμε».

 

Τα λόγια ανήκουν στην Έφη Τσατάνη, μητέρα του κοριτσιού που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στα αυτιά για να σταματήσει το bullying από ομάδα συμμαθητών της σε δημοτικό σχολείο των Ιωαννίνων. Μιλώντας στον «ΕΤ» περιγράφει τα όσα έζησε η οικογένεια το τελευταίο διάστημα: «Το παιδί μου γεννήθηκε με αυτάκια που είχαν μεγαλύτερο μέγεθος από το φυσιολογικό.  Που να φανταστώ όμως ότι υπάρχουν γονείς που δεν μαθαίνουν στα παιδιά τους να σέβονται τη διαφορετικότητα του άλλου;  

Έτσι, ένας 11χρονος μαθητής έκανε τη ζωή του κοριτσιού μου κόλαση κοροϊδεύοντας το ‘Ντάμπο το ελεφταντάκι’ και άλλα τέτοια. Υπήρξε και φορά που ήταν τέτοιο το μένος του που χτύπησε το παιδί στα αυτιά. Ο 11χρονος παρέσυρε την παρέα του στα πειράγματα με αποτέλεσμα το παιδί μου να νιώθει ο περίγελος του σχολείου. Το αγόρι είχε πειράξει και άλλα παιδιά, ενώ συνήθιζε να λέει ‘η μάνα μου κάνει κουμάντο εδώ μέσα’. Μία φορά είχε φτύσει έναν ανήλικο από την Αλβανία».

Η Έφη Τσατάνη δηλώνει ότι είχε ενημερώσει τον διευθυντή του σχολείου για τα όσα συνέβησαν χωρίς όμως αποτέλεσμα: «Ενημέρωσα τον διευθυντή ότι  η κατάσταση είναι δραματική σε σημείο που το κορίτσι μου σηκώνεται το πρωί και δεν θέλει να πάει στο σχολείο για να μην της πουν τίποτα για τα αυτιά της. Ο διευθυντής, ωστόσο, δεν έπαιρνε τα προσήκοντα μέτρα. Έπρεπε να κάνω αναφορά για παράβαση καθήκοντος και ξανά αναφορά στην πρωτοβάθμια για να κληθεί σύμβουλος για να πάρει επιτέλους μέτρα. Στο μεταξύ, αποφάσισα με τον άνδρα μου να κάνουμε χειρουργική επέμβαση στα αυτιά του παιδιού για να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο. Την επέμβαση υπό φυσιολογικές συνθήκες θα την κάναμε όταν το παιδί θα μεγάλωνε. Ήταν μία πολύ επίπονη επέμβαση για ένα μικρό κορίτσι. Αρχικά πήγαινε με επιδέσμους στο σχολείο και τα πειράγματα σταμάτησαν. Ωστόσο, αυτό ήταν προσωρινό».

Η 9χρονη μετά από λίγο καιρό έγινε ξανά θύμα bullying. Ο μόνος δρόμος για την οικογένεια ήταν η αλλαγή σχολείου. «Καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Πήραμε το παιδί από εκεί για να γλιτώσουμε. Στο καινούργιο της σχολείο τα πάμε καλά και ελπίζω ότι δεν θα έχουμε ξανά προβλήματα. Το δυσάρεστο είναι ότι  το παιδάκι μας έχασε τις φίλες της. Δυστυχώς όμως δεν γινόταν αλλιώς. Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι της διεύθυνσης του προηγούμενου σχολείου που άφησε  τα πράγματα να εκτυλιχθούν με αυτόν τον τρόπο. Έχω ευθύνη και εγώ  που δεν αντέδρασα πιο δυναμικά απέναντι σε όλα όσα βίωνε το παιδί μου».