slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα μεταμεσονύκτια ρίχτερ στην Αταλάντη!

Ο σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 54 λεπτα μετα τα μεσάνυχτα στην περιοχή της Αταλάντης.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 13,6 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη ακτίνα, ενώ προκλήθηκε μερική ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών, λόγω και της προχωρημένης ώρας.

Για σεισμό που σημειώθηκε «σε ευαίσθητη περιοχή» έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο σεισμός σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου «που είναι μια τεκτονική τάφρος καθώς περιλαμβάνει τα ρήγματα της Αταλάντης, των Καμένων Βούρλων και του Σπερχειού».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «από το από το ρήγμα αυτό καθ’ αυτό της Αταλάντης δεν κινδυνεύουμε γιατί έχουμε βρει ότι η περίοδος επανάληψης ενός μεγάλου σεισμού είναι 700 χρόνια και ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός είχε γίνει στην περιοχή το 1896 και ήταν 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας ζημιές».

«Όμως υπάρχουν τα άλλα ρήγματα των Καμένων Βούρλων και του Σπερχειού για τα οποία δεν έχουμε στοιχεία για τον ρυθμό επανάληψης» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.