3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα με την άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Οι κινήσεις καλής θέλησης, αν υποθέσουμε πως τέτοια κίνηση ήταν η αναβολή της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ», ειδικά μετά την ματαίωση της τουρκικής άσκησης «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» παγίως εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας από την Τουρκία η οποία και επιθυμεί να αρπάξει κάθε ευκαιρία για να φανεί πιο προκλητική και πιο διεκδικητική στα Ελληνοτουρκικά.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Αυτό σημειώνουν απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που βλέπουν ότι ο Ερντογάν κινείται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο λόγω του κορωνοϊού και των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας στο οποίο αναζητά όπως όλα δείχνουν βαλβίδα εκτόνωσης της εσωτερικής δυσαρέσκειας μέσα από τα Ελληνοτουρκικά.

Αν από την άλλη η αναβολή πράγματι σχετίζεται με τον COVID ή με οικονομικούς λόγους απόστρατοι Ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού με τους οποίους μίλησε το USAY.gr θα πουν πως με την πρώτη ευκαιρία για να μην υπάρξουν λάθος μηνύματα θα πρέπει να γίνει η άσκηση ή έστω σενάρια της που να στέλνουν σαφές μήνυμα στην Τουρκία για την αποφασιστικότητα και την ισχύ της Ελλάδας.

Και όλοι θα συμφωνήσουν πως τα πλοία πρέπει να έχουν συνεχή παρουσία στο Αιγαίο. Για να δείχνουν πως η Ελλάδα δεν σκέφτεται καν να μπει στον δήθεν διάλογο που εκβιαστικά ζητάει η Τουρκία, ακόμα και με την χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας που ζητάει από την Ελλάδα να απομονωθεί από τους συμμάχους της (τον «άξονα της κακίας» όπως λέει) και να μπει σε «ρεαλιστικό» διάλογο μόνο με την Τουρκία.

Στην ίδια γραμμή με τους Ναυάρχους και ο Πτέραρχος εν αποστρατεία Αθανάσιος Παπανικολάου θα σημειώσει πως ο ακήρυχτος πόλεμος του Αιγαίου έχει κλιμακωθεί, η Πολεμική Αεροπορία παραμένει κυρίαρχη και συνεχώς παρούσα στο Αιγαίο όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός πως το φετινό ρεκόρ υπερπτήσεων δείχνει πως η Τουρκία έχει αποφασίσει συνειδητά να ακολουθήσει τον δρόμο της κλιμάκωσης, των προκλήσεων και της έντασης.

Και αυτό παρά την σαφή προειδοποίηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου πως το ατύχημα στο Αιγαίο είναι προ των πυλών.

Ο Ερντογάν άλλωστε έχει ήδη προετοιμάσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με ένα μπαράζ παραληρηματικών τοποθετήσεων περί δήθεν απειλούμενης Τουρκίας η οποία καλείται να υπερασπιστεί αυτό που ο Ερντογάν θεωρεί γη, αέρα και θάλασσά του. Και αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πως δεν το βλέπει.