ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τι θα μας υποχρεώσει να επιστρέψουμε στην καραντίνα! «Καμπανάκι» τα 50 κρούσματα λέει ο καθηγητής Γώγος

Μπορεί σήμερα να είναι η πρώτη μέρα που βγαίνουμε από την καραντίνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτή, όπως άφησε να εννοηθεί και ο  καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε πως η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα είναι ανήσυχη, αλλά και σε εγρήγορση από την στιγμή που αναμένεται σήμερα μεγαλύτερη κίνηση στις μεγάλες πόλεις, μετά την πρώτη άρση των μέτρων.

«Προφανώς και έχουμε ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων στο ενδεχόμενο μαζικής τάσης του κόσμου να βγει. Έχουμε βέβαια στο μυαλό μας για οτιδήποτε συμβεί ένα σχέδιο», είπε αρχικά και ερωτώμενος για το πού πρέπει να εστιάσουν οι αρχές περισσότερο στο να αποφευχθεί νέα εξάπλωση, αναφέρθηκε στα ΜΜΜ.

«Εκεί που πρέπει να δοθεί βάρος είναι στα ΜΜΜ. Πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος, με κομψό τρόπο βέβαια, στο κοινό που δεν θα φορά μάσκα. Ή να τους γίνονται συστάσεις. Πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση στους επιβάτες», σημείωσε.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως αν παρατηρηθούν φαινόμενα σημαντικής αύξησης κρουσμάτων του κορωνοϊού, τότε αυτό θα αποτελέσει «προειδοποιητικό καμπανάκι».

«Καμπανάκι θα αποτελούσε η παρατήρηση αυξητικής τάσης στα κρούσματα με την ύπαρξη 50 νέων περιστατικών ασθενών με κορωνοϊό, τη μέρα, να αποτελεί το όριο που μπορούμε να διαχειριστούμε» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ένα περιθώριο 1-2 ημερών για να φανεί αν υπάρχει τάση για άνοδο στα κρούσματα, ώστε να προχωρήσουν σε νέα μέτρα.

«Τα σενάρια είναι ανοικτά», τόνισε ο καθηγητής πάντως, προσβλέποντας πως «ελπίζουμε για το καλύτερο».