slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ζητά η Εκκλησία για τις γιορτές! Αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος! Θα βρεθεί χρυσή τομή;

Σήμερα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την λειτουργία των εκκλησιών στην εορταστική περίοδο, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, απόφαση που προκάλεσε έντονες, έως ακραίες σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιδράσεις από κάποιους μητροπολίτες.

Η Εκκλησία εμφανίζεται διχασμένη σε αυτό το ζήτημα καθώς υπάρχουν και πιο ήπιες φωνές που θέλουν να βρεθεί μία χρυσή τομή με την κυβέρνηση.

Ήδη χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα, αποφάσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, που επικαλείται εκκλησιαστικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν υπάρχει διαφωνία τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες Λειτουργίες, ακόμα και τέσσερις, για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών και δύο κυλιόμενες τα Θεοφάνια, όπου θα μπορέσει να μοιραστεί σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και σε συσκευασία το αντίδωρο. Επίσης, συμφωνήθηκε να μη γίνει αγιασμός υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τελεστεί Θεία Λειτουργία και την πρωτοχρονιά, του Αγίου Βασιλείου.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός αν 10 τ.μ. και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40.