ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων ζητά η συντονιστική επιτροπή των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Την άμεση και πλήρη λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των δικαστηριακών διαδικασιών ζητεί από τη Κυβέρνηση η συντονιστική επιτροπή των πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει η συντονιστική επιτροπή, «η λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί βασική κρατική λειτουργία και χαρακτηρίζει μια δημοκρατική Πολιτεία και ένα Κράτος Δικαίου».

Πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, υπογραμμίζει η συντονιστική επιτροπή, «είναι η πλήρης και διαρκής λειτουργία των δικαστηρίων για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία και τη ρύθμιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, όπου απαιτείται» και προσθέτει: «Η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, όπως καταγράφεται, επιβάλλει άμεσα την πλήρη λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των διαδικασιών».

Παράλληλα, σημειώνει: «Δεν νοείται, πλέον, μερική λειτουργία των δικαστηρίων, όταν έχουν αρθεί οι περιορισμοί σε βασικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, σχολεία κ.λπ.), όπου κατά τεκμήριο υφίσταται κίνδυνος υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Άλλωστε, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα Δικαστήρια, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, με ευθύνη των διοικήσεών τους και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δεν έχουν αποτελέσει χώρους αυξημένης διάδοσης του κορονοϊού».

Τέλος, η συντονιστική επιτροπή, καλεί την Κυβέρνηση «να προβεί άμεσα στην πλήρη λειτουργία όλων των δικαστηρίων της χώρας, τηρουμένων των υγειονομικών κανόνων και των δικονομικών προνοιών, ούτως ώστε να επανέλθουμε ομαλά στην κανονικότητα, και να μην απολεσθούν δικαιώματα, κατά το πρότυπο της επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων τον Ιούνιο του 2020».