ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σταματά τα τεστ λόγω έλλειψης αναλώσιμων

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με επιστολή προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ενημερώνει πως δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει άλλα τεστ για τον κορωνοϊό λέγοντας ότι ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας των αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, «Το ΕΚΕΑ έχει δυναμικότητα 6.000 τεστ στην ημέρα και τώρα υπάρχει πρόβλημα καθώς λείπουν από τα αντιδραστήρια τα υλικά που απαιτούνται για τα τεστ. Η έλλειψη δεν είναι λόγω χρημάτων, αλλά επειδή οι εταιρείες βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν έχουν προχωρήσει στην προμήθεια των αναλώσιμων. Πρέπει να γίνει γενική διαχείριση για να μην ξεμένει κανένα κέντρο που κάνει τα τεστ και υπάρχει ανησυχία, γιατί αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την προμήθεια τότε θα λείψουν τα υλικά και από άλλα κέντρα».

Στο εξής τα τεστ του ΕΚΕΑ θα γίνονται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο θα επιβαρυνθεί κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται συνολικά λιγότερα τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ τα αποτελέσματά τους θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το πρόβλημα να έχει λυθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και τότε το Κέντρο Αιμοδοσίας θα μπορεί να εξυπηρετήσει με τη διενέργεια των τεστ.