ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κινητό του Κουμανταρέα μπορεί να «δείξει» το δολοφόνο!

koymantareas1

Πλήθος ερωτημάτων, αλλά και σοκ στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών έχει προκαλέσει η είδηση της δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα στο σπίτι του στην Κυψέλη.

Οι αστυνομικοί που χερίζονται την υπόθεση αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοκτά για τους δολοφόνους, που φαίνεται να είχαν ως κίνητρο τη ληστεία

Ωστόσο στις κλήσεις που έκανε και δέχθηκε με το κινητό του τηλέφωνο ο συγγραφέας, αναζητούν οι αξιωματικοί των Ανθρωποκτονιών την άκρη του νήματος που θα τους οδηγήσει στον άγνωστο επισκέπτη – δολοφόνο.

Ο άγνωστος με τον οποίο συναντήθηκε

Οι αρχές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε έναν άγνωστο με τον οποίο φέρεται να είχε σύντομη συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με πληροφορές ο συγγραφέας ήταν σε κατάστημα με φίλο του, στον οποίο ανέφερε ότι θα πάει στο σπίτι του για πέντε λεπτά, γιατί είχε μία δουλειά.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι είχε συνάντηση με κάποιο πρόσωπο, το οποίο τον σκότωσε.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα χτυπήματα που είχε στο πρόσωπο δεν ήταν αυτά που τον σκότωσαν.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είνα πως είτε ο δράστης του προκάλεσε ασφυξία με ένα μαξιλάρι που βρέθηκε δίπλα στο θύμα, είτε ότι τον Κουμανταρέα πρόδωσε η καρδιά του, εξαιτίας της επίθεσης. Κάτι που θα ξεκαθαρίσει ο ιατροδικαστής.

Τον συγγραφέα βρήκε ο ανιψιός του, στις 1:00 τα ξημερώματα, καθώς τον αναζητούσε και δεν μπορούσε να τον εντοπίσει στο τηλέφωνο.

Με μώλωπες

Ο 83χρονος συγγραφέας βρέθηκε με μώλωπες στο πρόσωπο, στο διαμέρισμά του στην οδό Ζακύνθου 3 σ στον τέταρτο όροφο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης στην εξώπορτα, το σπίτι είναι αναστατωμένο και τα ακριβή αίτια θανάτου θα προσδιοριστούν τη Δευτέρα όταν και θα γίνει η νεκροτομή.

Το διαμέρισμά πάντως δείχνει πώς επιλεκτικά ψαγμένο από τους δράστες και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο θάνατος επήλθε στις 01:00 τα ξημερώματα.

Ποιος ήταν ο Μένης Κουμανταρέας

Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν πριν φοιτήσει στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1982 μέχρι το θάνατό του ασχολούνταν με τη συγγραφή αλλά και μεταφράσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων ενώ τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το 1962 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία, με τη συλλογή διηγημάτων «Τα Μηχανάκια», ενώ ίσως το πιο γνωστό έργο του στο ευρύ κοινό είναι «Η φανέλα με το εννιά», του 1986, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Αλλα έργα του είναι τα: ΦΕΞΗΣ (1970), Το αρμένισμα (1967), Τα καημένα (1972), Βιοτεχνία υαλικών (1975), Η κυρία Κούλα (1978), Το κουρείο (1979), Σεραφείμ και Χερουβείμ (1981), Ο ωραίος λοχαγός (1982), Πλανόδιος σαλπιγκτής (1989), Η συμμορία της άρπας (1993), Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω (1996), Η μέρα για τα γραπτά κι η νύχτα για το σώμα (1999), Δυο φορές Έλληνας (2001), Νώε (2003), Η γυναίκα που πετάει (2006), Θυμάμαι τη Μαρία (2007), Το show είναι των Ελλήνων (2008), Σ΄ένα στρατόπεδο άκρη στην ερημιά (2009), Ξεχασμένη Φρουρά (2010), Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ (2011), Θάνατος στο Βαλπαραΐζο (2013), Ο θησαυρός του χρόνου (2014).

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967, για το «Αρμένισμα») και δυο φορές με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (το 1976, για τη «Βιοτεχνία υαλικών» και το 2002 για το «Δύο φορές Έλληνας»).

Τασούλας: Ενεργός πολίτης

Τη θλίψη του για την απώλεια του Μένη Κουμανταρέα εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, μόλις πληροφορήθηκε την τραγική είδηση.

«Ο τραγικός θάνατος του Μένη Κουμανταρέα στέρησε την ελληνική λογοτεχνία από έναν από τους κορυφαίους πεζογράφους της και τη χώρα από έναν ενεργό πολίτη. Για περισσότερο από μισόν αιώνα, από «Τα μηχανάκια» του 1962 έως το «Ο θησαυρός του χρόνου», που εκδόθηκε μόλις πρόσφατα, ο Κουμανταρέας παρακολούθησε με απαράμιλλη ευαισθησία και ενάργεια, καθώς και με γοητευτικά προσωπική γραφή τον εσωτερικό παλμό και τις προσδοκίες τού σύγχρονου ανθρώπου, της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», τόνισε ο υπουργός.