ΔΙΕΘΝΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tο μήνυμα συνάντησης Μητσοτάκη-Μπορέλ

Μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας έστειλαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επεσήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στην προστασία και διασφάλιση των συνόρων και εξέφρασε την εκτίμησή του για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που είχατε την ευκαιρία να δείτε ιδίοις όμμασι τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και να επισκεφτείτε μια γωνιά της Ελλάδας, η οποία είναι πανέμορφη αλλά δεν δέχεται συχνά πολλούς επισκέπτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αναζητά πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τις γειτονικές χώρες και κυρίως την Τουρκία. «Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι εκφράζει, όχι απλών την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά τη δέσμευση προς την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτεί η κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα, τα οποία αποτελούν εξωτερικά σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Συνδράμαμε, στηρίξαμε την Ελλάδα στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Γνωρίζω ότι γίνονται πολλές υπερπτήσεις, κάποιες έγιναν ακόμη και σήμερα στα νησιά αλλά ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα, ότι είχαμε το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που θίγουν την κυριαρχία σας και ήθελα να έρθω αυτοπροσώπως -θα ερχόμουν ούτως ή άλλως, αλλά μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περισσότερους λόγους- για να εκφράσω αυτή τη δέσμευση και τη στήριξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ