ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το όνειρο για την απόκτηση παιδιού! Αποκαλυπτική έρευνα για τις λίστες αναμονής υιοθεσίας!

Το όνειρο για την απόκτηση παιδιού περνά συχνά μέσα από δοκιμασίες κι έναν επίπονο αγώνα. Σήμερα, 1.265 παιδιά – στην πλειονότητά τους άνω των 14 ετών – ζουν σε 95 δομές σε όλη την επικράτεια, αναμένοντας την αναδοχή ή την υιοθεσία τους.

Σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, η Πολιτεία έχει προχωρήσει σε ψηφιοποίηση των διαδικασιών με σκοπό την ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση και την παιδική προστασία. Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται το πλάνο ενίσχυσης της επαγγελματικής αναδοχής και της δημιουργίας στεγών διαβίωσης παιδιών 15 έως 26 ετών αλλά και τις σκέψεις ανθρώπων που έγιναν ανάδοχοι γονείς.

Μπορεί η αγάπη να υπερβαίνει το αίμα και αν ναι, πώς «χτίζει» την συγγένεια; Η λαχτάρα απόκτησης ενός παιδιού συμβαδίζει με έναν επίπονο αγώνα. Οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας έχουν απλοποιηθεί ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να μπορεί ένα παιδί να βγει από το ίδρυμα και να καταλήξει στην αγκαλιά μιας οικογένειας.  Σήμερα, 1265 παιδιά ζουν σε 95 δομές σε όλη την επικράτεια. Προς υιοθεσία είναι 110 παιδιά με ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης και 477 προς αναδοχή. Στην πλειονότητα τους πρόκειται για παιδιά άνω των 14 ετών και αυτό διότι το ενδιαφέρον των υποψηφίων θετών γονέων εκδηλώνεται κυρίως για βρέφη και παιδιά έως 3 ετών. Με τον νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία και το ψηφιακό σύστημα καταγραφής anynet έχουν απλοποιηθεί σημαντικά οι διαδικασίες με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος αναμονής ενός υποψήφιου αναδόχου ή θετού γονέα.

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν 170 υιοθεσίες και 52 αναδοχές ενώ το 2023, 194 υιοθεσίες και 94 αναδοχές. Παρατηρείται αύξηση κατά 14% υιοθεσίες και 80% στις αναδοχές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγούνε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα και να ενταχθούν σε λειτουργικές οικογένειες.

Εκτός από τα ιδρύματα, δεκάδες παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ζούνε σε παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας τα οποία πρέπει να μεταφερθούν σε δομές.

Η ΕΡΤ συνάντησε γονείς, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και εκπροσώπους της Πολιτείας και εξετάζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται με κατεύθυνση την αποϊδρυματοποίηση και την παιδική προστασία.

Δείτε το ρεπορτάζ