ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Το στόχο των 10 εκατ. δόσεων έπιασε το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού

Το στόχο των 10 εκατ. δόσεων έπιασε το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού τη στιγμή, που η επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» επιβάλει την επιτάχυνση των ρυθμών επίτευξης αλλά και την αύξηση του ποσοστού του τείχους ανοσίας. Επτά μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το 53% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και περισσότεροι από 4,7 εκατ. πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας κατά το 4ο κύμα, που έχει ήδη ξεκινήσει με έξαρση νέων λοιμώξεων λόγω του στελέχους Δέλτα, εξαρτάται συνδυαστικά από τους ρυθμούς, που θα καταγράψει η ανοδική τάση των εμβολιασμών αλλά και το τελικό ποσοστό της εμβολιαστικής θωράκισης.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα το εμβόλιο της AstraZeneca και της Pfizer

Η επιχείρηση «Ελευθερία» ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου 2020 όταν η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως πληθυσμού κάθε χώρας. Αφού έγινε η αποθήκευσή τους σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης διανεμήθηκαν στη συνέχεια σε 4 νοσοκομεία της Αττικής και σε 4 υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας και την επομένη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. Από τότε μεσολάβησαν πολλά περιοριστικά μέτρα και η εμβολιαστική διαδικασία κορυφώθηκε με περισσότερες από 100.000 δόσεις ημερησίως μέχρι την πρόσφατη κάμψη των εμβολιασμών και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα» να δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ο έως τώρα απολογισμός των 12.875 θανάτων συμπολιτών μας από επιπλοκές του κορονοϊού, τα περισσότερα από 460.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά και οι ημερήσιες νέες λοιμώξεις, που κινούνται στην περιοχή των 3.000, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι 10.766 καταγεγραμμένοι θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών αποτελούν τον σταθερό οδηγό του υπουργείου Υγείας για τον καθολικό εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας. Πλέον, το νέο στέλεχος του ιού κινητοποιεί περαιτέρω τις αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρώντας να ενθαρρυνθούν οι άνω των 50 να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι δύο επόμενοι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η επιδημιολογική διαχείριση του Αυγούστου και η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα θρανία τον Σεπτέμβριο και η απρόσκοπτη, στο μέτρο του δυνατού, επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στο πλαίσιο αυτό, ο εμβολιασμός ιεραρχείται ως απόλυτη προτεραιότητα με την υποχρεωτικότητα του σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες να ρυθμίζεται νομοθετικά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν.