ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των μέτρων» προειδοποιεί ο Καθηγητής Τούντας

Την εκτίμηση ότι ίσως χρειαστεί να επιβληθούν και νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας, εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, τονίζοντας παράλληλα ότι σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη χαλάρωση των υπαρχόντων.

Όπως λέει στο iefimerida.gr, αν και η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφεται από τις 8 Μαρτίου στη χώρα μας δεν αποτελεί αξιόπιστο επιδημιολογικό δείκτη, αφού εξαρτάται από τον εκάστοτε αριθμό και τη σύνθεση των εξεταζόμενων, ωστόσο σηματοδοτεί, έστω και αδρά, νέα έξαρση της επιδημίας.

Κάθε επιδημικό κύμα σε ύφεση δεν παρουσιάζει γραμμική μείωση αλλά χαρακτηρίζεται από τοπικές ή και εποχικές εξάρσεις. Οι εποχικές εξάρσεις στις αερογενείς επιδημίες, όπως είναι αυτή του Covid-19, εντοπίζονται κατά κανόνα το φθινόπωρο και τον χειμώνα εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας και των συνωστισμών σε κλειστούς χώρους. «Η τωρινή έξαρση, που πολλοί δεν την περίμεναν και που θα καθυστερήσει την αποκλιμάκωση της επιδημίας, οφείλεται σε επτά λόγους», λέει ο κ. Τούντας και αναφέρεται σ’ αυτούς:

Στη σταδιακή επικράτηση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, η οποία είναι κατά 30%-40% πιο μολυσματική απ’ ό,τι η παραλλαγή Όμικρον 1.

Στην εξασθένηση της ενεργητικής (λόγω εμβολιασμών) και της παθητικής (λόγω μόλυνσης) ανοσίας μετά την παρέλευση λίγων μηνών.

Στα σχετικά υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων ή ανεπαρκώς εμβολιασμένων σε σχέση με τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και στα παιδιά.

Στην πρόωρη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η άρση των περιορισμών στις συναθροίσεις σε γήπεδα και αλλού.

Στην πλημμελή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, και κυρίως του εμβολιαστικού ελέγχου σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στον γενικότερο εφησυχασμό που τροφοδοτείται από υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας και από άστοχες δηλώσεις για περαιτέρω χαλάρωση μέτρων στο κοντινό μέλλον.

Στην αναπόφευκτη κόπωση του πληθυσμού έπειτα από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων και στην ανάγκη του για γρήγορη επάνοδο στην προ πανδημίας κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, «η έκταση που θα λάβει η τρέχουσα έξαρση του επιδημικού κύματος θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική εφαρμογή και όχι από τη χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων, αλλά και από τη λήψη νέων μέτρων εάν δεν καμφθεί σύντομα η τωρινή έξαρση της επιδημίας».

Στην περίπτωση αυτή, σημειώνει ότι θα πρέπει να επεκταθεί η χορήγηση της 4ης δόσης στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε περισσότερες ευπαθείς ομάδες, να επανέλθουν η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, να διατηρηθούν τα εμβολιαστικά πρωτόκολλα και τα ισχύοντα τεστ, να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

«Όπως τονίστηκε από την αρχή της πανδημίας, τα μέτρα πρέπει να προσαρμόζονται στα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα, πολύ περισσότερο όταν η Όμικρον 2, της οποίας δεν γνωρίζουμε ακόμα την τοξικότητα, και οι πιθανές επόμενες μεταλλάξεις ή παραλλαγές του ιού καθιστούν αβέβαιη την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία δεν προβλέπεται να σβήσει πριν από το τέλος του 2022», καταλήγει ο κ. Τούντας.

Πηγή: iefimerida.gr