ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τούρκος δημοσιογράφος:Ο Ερντογάν ετοιμάζει σκληρό χτύπημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ρωσική συνωμοσία με στόχο να στρέψει τον τουρκικό όχλο ενάντια στοΟικουμενικό Πατριαρχείο υποψιάζεται ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουσταφά Ακιόλ (Mustafa Akyol) με άρθρο του στη Hurriyet Daily News.

Αναφερόμενος στο άρθρο της εφημερίδας Akşam στις 30 Αυγούστου με τίτλο «Η συμμαχία Πατριαρχείου-CIA-Γκιουλέν» [διαβάστε αναλυτικά εδώ], ο Ακιόλ «ανίχνευσε» την «πηγή» που διοχέτευσε το αρχικό ψευδές δημοσίευμα, που φερόταν να το υπογράφει ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στη Υεμένη Άρθουρ Χιουζ, σύμφωνα με το οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι «φωλιά» της CIA, ο Γκιουλέν διέφυγε στις ΗΠΑ με τις πλάτες της Αρχιεπισκοπής ΗΠΑ και συγκεκριμένα του ιερωμένου Αλέξανδρου Καρλούτσου και ότι το Πατριαρχείο είχε εμπλοκή στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η πηγή του αρχικού άρθρου, που ο Άρθουρ Χιουζ διέψευσε κατηγορηματικά με ανακοίνωσή του, είναι η ρωσική ιστοσελίδα Oriental Review. Από εκεί αντέγραψε η τουρκική εφημερίδα Akşam.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ ο διαχειριστής της ρωσικής ιστοσελίδας παραδέχθηκε στον διαμαρτυρόμενο Άρθουρ Χιουζ ότι δεν διασταύρωσε εάν το άρθρο ήταν όντως δικό του και δέχτηκε να το «κατεβάσει», δεν προχώρησε και σε δημόσια ανασκευή της ψευδούς αρθρογραφίας που τροφοδότησε τις νέες τουρκικές θεωρίες συνωμοσίας.

Στην Τουρκία, επισημαίνει ο Ακιόλ, έχει ήδη φουντώσει η συνωμοσιολογία που θέλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο «πρακτορείο» της CIA και ένα από τα κέντρα που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν.

Η Akşam μάλιστα επιβεβαίωσε έμμεσα τον ρωσικό δάχτυλο γύρω από αυτή την πρωτοφανή προβοκάτσια, γράφοντας ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε στόχο -μεταξύ άλλων- «να σαμποτάρει τη τουρκο-ρωσική επαναπροσέγγιση».

«Αντιλαμβάνομαι ότι κάποια ρωσική προπαγάνδα συμβαίνει εδώ. Ένας από τους στόχους της δείχνει ότι είναι να κάνει τους Τούρκους ακόμα περισσότερο αντιδυτικούς από ό,τι ήδη έχουν γίνει. Ο άλλος στόχος είναι η δαιμονοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, περιγράφοντάς το ως «δούρειο ίππο» της CIA ώστε να του κάνει την παρουσία του στην Τουρκία ακόμα πιο δύσκολη. Επίσης διαισθάνομαι μια ενδοορθόδοξη ένταση εδώ, αφού δεν είναι μυστικό ότι η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έχει μακροχρόνιο φθόνο ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», γράφει ο Ακιόλ.

Οι Ρώσοι θέλουν πάρουν τα πρωτεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θεωρούν ότι η Μόσχα, ως τρίτη Ρώμη, ήρθε η ώρα να ηγηθεί της Ορθοδοξίας. Ήδη έχουν καταφέρει να ελέγξουν το Πατριαρχείο Αντιόχειας και προσπαθούν να «καταλάβουν» τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας.

Επίσης οι Ρώσοι υποστηρίζουν τον εξαραβισμό των ορθόδοξων πληθυσμών στις αραβικές χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα είναι η προστάτιδά τους.

Οι ορθόδοξοι στη Μέση Ανατολή είναι ελληνορωμαϊκοί πληθυσμοί και παραδοσιακά αισθάνονταν «μητέρα» τους την Ελλάδα. Αυτό η Ρωσία, μαζί με τους Άραβες τυράννους της περιοχής, προσπαθεί να το εξαλείψει.

Η Ρωσία θεωρεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί εμπόδιο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της στη Μέση Ανατολή και για να το «ξεφορτωθεί», να το βγάλει από τη «μέση», φαίνεται ότι είναι ικανή να προκαλέσει μέχρι και προβοκάτσια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα Σεπτεμβριανά και διωγμό του οικουμενικού θρόνου από την Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί ότι στις 6 Σεπτεμβρίου, μαύρη επέτειο των Σεπτεμβριανών του 1955 που είχαν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας φερέφωνο του Ερντογάν, της Yeni Safak, στο κυρίως άρθρο του επαναλαμβάνει τις θεωρίες συνωμοσίας περί εμπλοκής του Πατριαρχείου στο πραξικόπημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ερντογάν έχει βάλει στο μάτι να χτυπήσει σκληρά το Φανάρι και η Ελλάδα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για τα χειρότερα.

πηγή:tribune.gr