ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τους έπιασαν να πουλάνε… αέριο γέλιου!

Για παράνομη πώληση συσκευασιών που περιείχαν αέριο γέλιου συνελήφθησαν  4 άνθρωποι σε περιοχή του δήμου Χερσονήσου στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 821 φιαλίδια τα οποία περιείχαν αέριο γέλιου, 1.178 μπαλόνια, 7 μεταλλικές προωθητικές συσκευές και το χρηματικό ποσό των 525 ευρώ.

Το υποξείδιο του αζώτου το οποίο αναφέρεται και ως «αέριο γέλιου», είναι ένα άχρωμο, άφλεκτο και σταθερό αέριο με μια πολύ ελαφριά γλυκιά οσμή και γεύση.

Οι ευφορικές ιδιότητες του υποξειδίου του αζώτου, έχουν οδηγήσει από πολύ νωρίς στη χρήση του για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το αέριο διοχετεύεται σε μπαλόνια, από όπου και εισπνέεται από τον χρήστη.

Το υποξείδιο του αζώτου είναι ασφυξιογόνο αέριο, καθώς εκτοπίζει το οξυγόνο στην περίπτωση διαρροής του σε κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η εισπνοή του αερίου γέλιου ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχή της αρτηριακής πίεσης, ζάλη, κεφαλαλγία, ναυτία και εμετό.

Επιπλέον, σύμφωνα με παλιότερη επισήμανση του Χημείου του κράτους, το αέριο γέλιου μπορεί να επιφέρει επίσης, ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του χρήστη.