ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγική η κατάσταση στη Λακωνία: Πύρινο μέτωπο 15 χλμ κατακαίει τα πάντα

Εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι, το Κέντρο Υγείας και το γηροκομείο Νεάπολης. «Κόπηκε» η κυκλοφορία από και προς τη Νεάπολη. Στα πρώτα σπίτια της περιοχής οι φλόγες. Άνεμοι 8 μποφόρ στην περιοχή.

 

 

 

Πραγματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις στη Λακωνία για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα κοντά στο χωριό Νεάπολη.

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική και η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, ώρα με την ώρα. «Η φωτιά γίνεται ολοένα και χειρότερη», τόνισε στο protothema.gr ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, προσθέτοντας πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επαφή με την Περιφέρεια, η οποία έχει ζητήσει συνδρομή του στρατού στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης.

Η φωτιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο της Νεάπολης, ενώ η κυκλοφορία από και προς την περιοχή έχει διακοπεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα σπίτια έχουν αρχίσει να απειλούνται από τις φλόγες.

Ήδη εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι καθώς και δύο κατασκηνώσεις. Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας δόθηκε εντολή για να εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μολάων. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Σπάρτης.

Η καταστροφή που έχει προκληθεί μέχρι τώρα από τη φωτιά είναι τεράστια, ενώ το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 15 χλμ. Έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Νεάπολη κατευθύνεται για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο και 5 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.