slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία στην Τήνο: Οι απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών για να σώσουν τον 3χρονο που πνίγηκε από σταφύλι -«Στελεχωμένο το Κέντρο»

Ανακοίνωση για τον θάνατο του 3χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στην Τήνο επειδή κατάπιε πέντε ρώγες σταφυλιού εξέδωσε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το Κέντρο Υγείας του νησιού είναι «στελεχωμένο, προκειμένου να καλύπτει καθημερινά και έκτακτα περιστατικά», ενώ περιγράφει όσα συνέβησαν από τη στιγμή που το παιδάκι μεταφέρθηκε εκεί.

Νωρίτερα σήμερα, ο πατέρας του παιδιού υποστήριξε πως «αν δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας Τήνου για 20.000 κατοίκους το καλοκαίρι, μπορεί και να υπήρχε ελπίδα και το παιδί να ζούσε τώρα».

Η ανακοίνωση της Υγειονομικής Περιφέρειας για το περιστατικό
«Το Κέντρο Υγείας Τήνου είναι στελεχωμένο, προκειμένου να καλύπτει καθημερινά και έκτακτα περιστατικά τα οποία είναι και αυξημένα λόγω της έντονης τουριστικής περιόδου. Παρέχει τις υπηρεσίες του σε καθημερινή βάση σε εκατοντάδες πολίτες που το επισκέπτονται.

Σχετικώς με το τραγικό συμβάν της 29ης Αυγούστου 2023 αναφέρονται τα εξής:

Την 29η Αυγούστου και ώρα 09:02 προσεκομίσθη με περιπολικό και συνοδεία του πατέρα, ανήλικος (3 χρονών), λόγω αναφερόμενης πνιγμονής από ξένο σώμα (σταφύλι).

Προσεκομίσθη ωχρός με κεντρική κυάνωση, απουσία βήχα, απουσία κλάματος, απουσία ομιλίας, ανοιχτούς οφθαλμούς.

Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) από τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας (Μαργίτσα Σουράνη-Ειδικευμένη Παιδίατρος, Κιοσκλή Στεφανία, Ζέρβα Νεφέλη, Αναστασία Πολίτη, Αθηνά Παναγιωτοπούλου-Αγροτικοί Ιατροί και Νικόλαος Δημητρίου-Ειδικευόμενος Γεν.Ιατρικής) και από τους νοσηλευτές (Χρυσούλα Σαββοργινάκη, Άννα Πηλιωτοπούλου).

Έγινε αφαίρεση μίας ρώγας σταφυλιού χωρίς απόκριση του ασθενούς.

Στη συνέχεια έγινε διασωλήνωση χωρίς αύξηση του κορεσμού σε οξυγόνο.

Παρά τις προσπάθειες των ιατρών κατέστη αδύνατη η επαναφορά της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας του.

Πραγματοποιήθηκε ό,τι ήταν ανθρωπίνως και ιατρικώς δυνατό, για τη σωτηρία του παιδιού.

Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, ο οποίος μας βύθισε σε ανείπωτη θλίψη».

Το τελευταίο αντίο στο παιδί
Νωρίτερα σήμερα, το τελευταίο αντίο στο 3χρονο αγγελούδι που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το πρωί της Τρίτης στην Τήνο, όταν πνίγηκε από ρώγες σταφυλιού, είπαν συγγενείς και φίλοι στον Ιερό ναό Τριών Ταξιαρχών.

Το τραγικό συμβάν έχει βυθίσει την τοπική κοινωνία σε βαρύ πένθος, καθώς κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως ο 3χρονος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Τήνος: Το παιδί κατάπιες πολλές ρώγες μαζί -Το χρονικό του τραγικού συμβάντος
Το παιδί βρισκόταν στο σπίτι του μαζί με την κοπέλα που το πρόσεχε, η οποία του έδωσε να δοκιμάσει ρώγες από σταφύλι, ωστόσο δυστυχώς το παιδάκι δεν κατάφερε να καταπιεί σωστά τις ρώγες με αποτέλεσμα να φράξει ο αεραγωγός και να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το MEGA το άτυχο παιδάκι κατάπιε 5 συνολικά ρώγες, με μία από αυτές να κολλάει σε σημείο που το παιδί να μην μπορεί να πάρει ανάσα.

Όταν η νταντά είδε πως το παιδί δεν μπορεί να πάρει ανάσα, το πήρε αγκαλιά και έτρεξε εκτός του σπιτιού, ώστε να ειδοποιήσει τον πατέρα ο οποίος βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Μαζί πήγαν σε λίγα δευτερόλεπτα το παιδί στο αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σπίτι, ώστε να δοθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Από εκεί οι αστυνομικοί έβαλαν το παιδί στο περιπολικό και γρήγορα το μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας, ωστόσο οι γιατροί, παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους για σχεδόν μία ώρα δεν κατάφεραν να το σώσουν.