ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρέχουν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Κοινός τόπος στην κυβέρνηση είναι πως η Νερίτ δεν συνιστά δημόσια τηλεόραση, γι' αυτό και οι βουλευτές και στελέχη του Σύριζα απέχουν από τα τηλεοπτικά πάνελ. Αν και οι λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος αναμένεται να αποκαλυφθούν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις θεωρείται βέβαιο πως το νομικό σχήμα που προκρίνεται για την επαναλειτουργία της είναι η κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013. Έτσι κι αλλιώς εκείνη η υπουργική απόφαση Στουρνάρα- Κεδίκογλου, δεν εγκρίθηκε ποτέ από τη Βουλή.

Το brand name της ΕΡΤ θα αποκατασταθεί, όπως και τα 4 κανάλια της και οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Θα επιστρέψουν όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονταν την 11η Ιουνίου 2013, εκτός από τους γενικούς διευθυντές, τους ειδικούς συμβούλους, το προσωπικό ειδικών θέσεων και όσους έκτοτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, που ξεπερνούν τα 500 άτομα. Φυσικά η σημερινή διοίκηση της Νερίτ θα καθαιρεθεί.

Ειδική πρόβλεψη αναμένεται να υπάρξει για όσους προσελήφθησαν στη Νερίτ μέσω ΑΣΕΠ, όχι όμως όσοι προσελήφθησαν ως «καλλιτεχνικό προσωπικό», δηλαδή σκηνοθέτες και δημοσιογράφοι, καθώς για τη συγκεκριμένη διαδικασία εκκρεμούν εισαγγελικές έρευνες (με καταγγελίες πως δεν υπήρξε καν μητρώο αξιολογητών και υποψήφιους να ξεπερνούν άλλους που είχαν συγκεντρώσει πολύ περισσότερα μόρια).

Μετά το άνοιγμα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θα ακολουθήσει αξιολόγηση, που δεν θα συνδέεται όμως με απολύσεις, αλλά με την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού. 

Οι φήμες θέλουν την Έλλη Στάη να επιστρέφει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, άγνωστο παραμένει ακόμα όμως ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της.

Τι προτείνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Την ίδια στιγμή, οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα το δικό τους σχέδιο λειτουργίας του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

• Το ανταποδοτικό τέλος να είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης της ΕΡΤ.
• Όλοι να εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, με πλήρη αποκλειστική απασχόληση και ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις.
• Να παύσει η εργολαβική ανάθεση παραγωγής προγράμματος σε ιδιωτικές εταιρείες.
• Μοντέλο αυτοδιεύθυνσης στον τομέα διοίκησης/οργάνωσης με επιλογή των υπευθύνων από τη βάση.
• Να θεσπιστεί και να λειτουργήσει ένα πανελλαδικό όργανο βάσης που θα ονομάζεται Εποπτικό Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου.

Πόσο κόστισε το κλείσιμο της ΕΡΤ 

Εισηγήσεις έχουν γίνει για εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τη ζημιά από το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία της Νερίτ.
Ενδεικτικό είναι πως όταν έκλεισε ο οργανισμός το καλοκαίρι του 2013, παρουσίαζε κέρδη 75 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Νερίτ, παρότι χρησιμοποιεί λιγότερες από τις μισές υποδομές της ΕΡΤ και λιγότερο προσωπικό παρουσιάζει ήδη έλλειμμα 3,8 εκατομμυρίων. Εντύπωση προκαλούν μεικτές παραγωγές που εγκρίθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως το fair play, όπου για 15 επεισόδια που γυρίζονται σε στούντιο της Νερίτ, με τεχνικούς της Νερίτ, καταβάλλονται συνολικά 95.000 ευρώ.