ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρομοκρατία: Το προφίλ του 30χρονου που ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα

tromokratias-xtyphma

Τρομοκρατικό χτύπημα σοκ, μεγάλης έκτασης, με στόχους προσωπικότητες του εφοπλιστικού και επιχειρηματικού χώρου, μεγάλες εταιρείες και τη ΝΔ, ετοίμαζε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που βρέθηκαν στην γιάφκα του Βύρωνα, η ομάδα Μαζιώτη.

«Μετά την όποια απόφαση στο αίτημα του Σάββα Ξηρού για μετατροπή της ποινής του σε κατ’ οίκον κράτηση, θα ακολουθούσε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο εφοπλιστές, βιομηχάνους και εταιρείες στο λιμάνι του Πειραιά» ισχυρίζονται στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου που κάνουν λόγο για αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης 48 ώρες πριν την εκδήλωσή της.

Ποιος είναι ο άγνωστος νεαρός

Ο άγνωστος νεαρός που συνελήφθη την Τετάρτη μέχρι στιγμής τηρεί εντελώς αρνητική στάση, μη αποκαλύπτοντας ούτε το όνομά του και τους αστυνομικοί να αναγκάζονται να τον ακινητοποιήσουν για να του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και οποίος. Ο άνδρας υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 25 με 30 ετών, ιδιαίτερα γεροδεμένος, μιλάει άπταιστα ιταλικά και κατά ορισμένες πληροφορίες τα ελληνικά του είναι σπαστά. Αλλες πληροφορίες, πάντως, εμφανίζουν τις Αρχές βέβαιες ότι πρόκειται για Ελληνα υπήκοο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο άγνωστος νεαρός είχε μπει στο στόχαστρο των Αρχών εδώ και ένα χρόνο, ιδιαίτερα μετά την επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή οι Αρχές είχαν στην κατοχή τους ενδείξεις ότι συμπορεύεται με τον Νίκο Μαζιώτη και ότι αποτελούσε ενεργό μέλος της ομάδας του. Ωστόσο δεν είχαν κανένα στοιχείο για την ταυτότητά του.

Δεν είναι τυχαίο, ότι μετά τη σύλληψη Μαζιώτη οι Αρχές άρχισαν να διαρρέουν την ύπαρξη ενός συνεργού, «καθαρού», που δεν είχε απασχολήσει ποτέ και για τίποτα τις διωκτικές Αρχές, ενώ ζούσε μια απόλυτα νομιμοφανή κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο εκτιμούν ο εν λόγω νεαρός είχε συμμετάσχει στη βομβιστική επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή του στις ενέργειες της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» εναντίον των γραφείων της ΝΔ και στην οικία του Γερμανού πρέσβη.

Πάντως, από τα αποτυπώματα που ελήφθησαν δεν προκύπτει ότι έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές.

Οι Αρχές, τώρα, αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του προκειμένου να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του. Εκτίμηση των αστυνομικών είναι ότι ο 30χρονος δεν μιλάει, προκειμένου να δώσει χρόνο στους συνεργούς του να εξαφανίσουν στοιχεία.

Πώς τον συνέλαβαν

Στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, ο 30χρονος εμφανίστηκε στον Βύρωνα και μιλώντας σε ιδιοκτήτη καφενείου απέναντι από το γκαράζ, του είπε ότι έχει φέρει τα κλειδιά. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου τον ρώτησε «ποια κλειδιά» και ο άνδρας του απάντησε «έχω φέρει τα κλειδιά από το απέναντι γκαράζ».

Εκείνη την ώρα, εντός του καφενείου υπήρχαν δύο άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά ρούχα και παρίσταναν τους θαμώνες. Αμέσως μόλις ο 30χρονος είπε πως έχει φέρει τα κλειδιά από το γκαράζ, οι δύο άνδρες όρμηξαν επάνω του και τον συνέλαβαν. Εκείνος αντιστάθηκε σθεναρά, όμως οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Ο Εισαγγελέας Εφετών άσκησε σε βάρος του νεαρού ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ο ίδιος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την απολογία του και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να λογοδοτήσει στον ανακριτή την Κυριακή.Ο συλληφθείς ζήτησε να αναλάβει την υπόθεσή του η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία αποδέχτηκε το αίτημά του, αφού του μίλησε στο τηλέφωνο.

Πηγή: iefimerida.gr