ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρόμος από τα 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα – Δύο νεκροί και καταστροφές (ΦΩΤΟ)

Δύο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της σεισμικής δόνησης που χτύπησε το πρωί της Τρίτης την Λευκάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νεκρές είναι δύο γυναίκες στα νότια του νησιού, στο χωριό Πόντι της Βασιλικής και στο χωριό Αθάνι στα νοτιοδυτικά. 

 

Μία 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε, στην Πόντη Βασιλικής, όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Η δεύτερη νεκρή είναι μια 78χρονη, η οποία βρισκόταν στο σπίτι της την ώρα του σεισμού και από την ισχυρή σεισμική δόνηση, το σπίτι της κατέρρευσε, με τη γυναίκα να βρίσκει τραγικό θάνατο.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ο σεισμός ήταν μικρότερου μεγέθους, ωστόσο οι σεισμολόγοι ανεβάζουν το μέγεθος της δόνησης πάνω από τα 6 Ρίχτερ. Ο σιεσμός έγινε αισθητός σχεδόν στη μισή Ελλάδα, στα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, την Πελοπόννησο, ακόμη και τη Θεσσαλία και την Αττική. Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στος 10.33 πμ, ενώ γίνονγται αισθητοί αρκετοί μικρότεροι, ωστόσοι οι σεισμολόγοι δεν μπορούν ακόμα να πουν αν ο μεγάλος σειμός ήταν και ο κύριος. 

Για μεγάλη καταστροφή στο χωριό Αθήρι μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο Γιάννης Σιδέρης, κάτοικος του χωριού. Όπως είπε έχει πέσει μια εκκλησία, ενώ υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και δρόμους. 

Ο κόσμος στο νοσοκομείο της Λευκάδας βγήκε στο δρόμο, καθώς έπεσαν διάφορα αντικείμενα. Όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο έχει διακοπεί, όμως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια και η Πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κλήσεις για βοήθεια.

Πηγή φωτό: mylefkada.gr

Πληροφορίες αναφέρουν ζημιές και στο δίκτυο της ύδρευσης, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε παραλίες και αγροτικές εκτάσεις στα βόρεια του νησιού.

Κλειστά σχολεία σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Με απόφαση των περιφερειακών αρχών, λίγα λεπτά μετά την σεισμική δόνηση, δόθηκε η εντολή να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σπίτια τους από τα σχολεία και των τριών νησιών, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. 

Σήμερα, άλλωστε, οι μαθητές δεν επρόκειτο να κάνουν μάθημα, αλλά να τιμήσουν με εορτασμούς την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα στο Mega, πρόκειται για συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας της Κεφαλονιάς τον Ιανουάριο του 2014, όπου είχε προκαλέσει βιβλική καταστροφή στο νησί. 

Με τον σεισμό της Λευκάδας ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του Ληξουρίου, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται προσοχή, προειδοποίησε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.

Πηγή φωτό: protothema, mylefkada