ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τζανάκης: Αν αυξάνονταν οι εμβολιασμοί θα θρηνούσαμε λιγότερα θύματα

«Δεν είναι καλό και δεν είναι επιθυμητό να έχουμε τόσους νεκρούς κάθε μέρα» επεσήμανε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η εμβολιαστική κάλυψη, που θα μπορούσε να υπάρξει».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή στο iatropedia.gr, με ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών στο 75% στο σύνολο του πληθυσμού και άνω του 85% στα άτομα άνω των 60 ετών, η εικόνα της πανδημίας θα ήταν σήμερα πολύ πιο ήπια. Θα είχαμε μικρότερη πίεση στα νοσοκομεία και θα θρηνούσαμε λιγότερα περιστατικά με θανατηφόρα έκβαση.

«Αν ήμασταν 75% εμβολιασμένοι επί του γενικού πληθυσμού και άνω του 85% στα άτομα άνω των 60 ετών, η ημερήσια θνησιμότητα θα ήταν μεταξύ 1 και 5 θανάτων την ημέρα, όπως είναι σε άλλα κράτη και ίσως και λιγότεροι. Μπορεί να είχαμε και κάποιες μέρες, μηδέν θανάτους. Οι διασωληνωμένοι δεν θα ξεπερνούσαν τους 120», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο κυλιόμενος μέσος όρος των εβδομαδιαίων θανάτων, στους 209 –όπως καταγράφεται σήμερα από τον ΕΟΔΥ- είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πανδημίας και όχι τα κρούσματα τα οποία με αυξημένο αριθμό εμβολιασμών θα εμφανίζονταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ως «ήπιες ή ακόμα και ασυμπτωματικές λοιμώξεις».

«Για τα κρούσματα δεν μας νοιάζει», λέει συγκεκριμένα και εξηγεί: «Μπορεί να ήταν παραπλήσια με τα σημερινά, ή έστω 1.500 ή 2.000, αλλά θα ήταν κρούσματα με ήπια λοίμωξη και θα την περνούσαν οι άνθρωποι “στο πόδι”, όπως τώρα οι εμβολιασμένοι», αναφέρει.

«Αυτό που σας περιγράφω, σημαίνει “ενδημική μορφή” του κύματος, δηλαδή, η πανδημία μετατρέπεται σε ενδημική μορφή. Αυτό σημαίνει ότι θα μας απασχολεί ο κορονοϊός κάποιες εποχές με κάποιες εξάρσεις, αλλά δεν θα είναι τέτοιες που να φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν μέτρα απομόνωσης, πολλοί νεκροί και πολλοί διασωληνωμένοι. Είναι η ελεγχόμενη φάση της πανδημίας. Κάτι σαν την εποχική έξαρση της γρίπης», εξηγεί.

Βελτίωση στους σκληρούς αριθμούς της πανδημίας και κυρίως στους διασωληνωμένους, ωστόσο, αναμένεται να φέρει η χορήγηση της τρίτης δόσης όταν αυτή φτάσει σε έναν ικανοποιητικό αριθμό, δηλαδή πάνω από τις 180 χιλιάδες περίπου που είναι σήμερα.

Η τρίτη δόση θα περιορίσει τη μετάδοση και τη μόλυνση σε κάποιες ομάδες που δεν αναπτύσσουν καλή ανοσία, όπως οι εμβολιασμένοι που έχουν ανοσολογικό έλλειμμα, είτε γιατί παίρνουν φάρμακα, είτε επειδή έχουν υποκείμενα νοσήματα, είτε λόγω ηλικίας, δηλαδή είναι υπέργηροι.

«Επίσης, η τρίτη δόση θα γλιτώσει και κάποιες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί, που έρχονται σε επαφή με πολύ υψηλά ιικά φορτία. Και αυτούς θα τους γλιτώσει από τις επιπτώσεις. Δηλαδή, το ποσοστό αυτών που αρρωσταίνουν -αν και εμβολιασμένοι- και καταλήγουν διασωληνωμένοι στις Εντατικές θα περιοριστεί πολύ», καταλήγει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Πηγή: iatropedia.gr.