ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τζανάκης: Μετά τον Σεπτέμβριο θα έχουμε απώλειες ζωών μόνο από ανεμβολίαστους

Την εκτίμησή του για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά τον εμβολιασμό του 60% με 70% του πληθυσμού έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, μετά τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει εμβολιαστεί το 60% με 70% του πληθυσμού της χώρας, στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται ή θα βρίσκονται διασωληνωμένοι μόνο όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί «και θα έχουμε απώλειες ζωών μόνο από ανεμβολίαστους», τόνισε επικαλούμενος επιστημονικές έρευνες από τη Βρετανία και το Ισραήλ.

Όπως είπε, μόλις ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού φτάσει στο 30%, κάθε περαιτέρω αύξηση του σχετικού πληθυσμού κατά 5%, σημαίνει μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, περίπου κατά 15 με 20%.

«Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο, μειώνεται πάρα πολύ και η πιθανότητα των μεταλλάξεων. Πρέπει πάση θυσία να εμβολιαστούμε, όχι μόνο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και για να αποτρέψουμε τις μεταλλάξεις», ανέφερε.

Με αφορμή τον θάνατο της νέας γυναίκας στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό της, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε τη θλίψη του, λέγοντας ότι συμπάσχει με την οικογένεια της κοπέλας, αλλά σημείωσε ότι «δίπλα σε αυτό τον θάνατο, υπάρχουν άλλοι 60 θάνατοι ανθρώπων 30-39 ετών, που πέθαναν λόγω κορωνοϊού και θα είχαν σωθεί εάν είχαν εμβολιαστεί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απερίγραπτα απαράδεκτη» τη στάση εργαζομένων στην Υγεία, οι οποίοι αρνούνται το εμβόλιο.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 12-16 ετών, είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως πρέπει να πειστούν οι γονείς ότι είναι μια ασφαλής διαδικασία, όπως συμβαίνει με τα άλλα εμβόλια, που κάνουν τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία.

Πρόσθεσε, δε, ότι «εάν έχουμε ένα ποσοστό 80% με 85% εμβολιασμένων ενηλίκων, τότε μπορούμε να σκεφτούμε ξανά το θέμα με τα παιδιά».

Επίσης, ο κ. Τζανάκης, είπε ότι υπάρχει μια «σταθερή, αργή πτωτική πορεία των κρουσμάτων, η οποία μας δίνει αισιοδοξία, ότι ίσως σύντομα- το επόμενο 15νθήμερο – θα κατέβουμε επιδημιολογικό σκαλί, και έτσι να μπορέσουμε να χαρακτηριστούμε ασφαλής προορισμός σε διάφορες λίστες κρατών για τους τουρίστες».