ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τζανάκης: Να εμβολιαστούν άμεσα οι νέοι!

Να εμβολιαστούν άμεσα, κυρίως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, παροτρύνει τους νέους ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι οι περισσότεροι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα: «Είναι λίγο υπέρβαρα, είναι μια μικρή παχυσαρκία, έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Έσπευσε να τονίσει πως οι μισοί από αυτούς είναι φορείς χωρίς ουσιώδη υποκείμενα νοσήματα, τα οποία όπως επισήμανε δεν θα τους στοίχιζαν τη ζωή τους τα επόμενα 20, 30, 40 χρόνια. Πρόσθεσε, δε, «θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά πρώτον, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα» μιλώντας για τον εμβολιασμό των νέων κατά του κορωνοϊού.

Αναφέρθηκε ακόμα και σε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη, σύμφωνα με την οποία αυτοί που είναι ο σκληρός πυρήνας των ανθρώπων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πάσχουν από πολλά  νοσήματα, καθώς φοβούνται ότι λόγω της πολυνοσηρότητας που έχουν και των πολλών προβλημάτων κάτι θα πάθουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν εντελώς αντίθετα».

Σχετικά με τα κρούσματα ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα έχει παγιωθεί μια σχετική αυξητική τάση του 10%, περίπου 150 με 200 κρούσματα επιπλέον χωρίς να έχουμε ακόμα αποτύπωμα ιδιαίτερο τουλάχιστον στους θανάτους: «Υπολογίζω ότι θα είναι μια διαχειρίσιμη αύξηση το επόμενο διάστημα, μικρή».

«Καμιά φορά μπορεί ο ιός να κάνει σκαμπανεβάσματα σε αυτό το σημείο θα περιμένουμε να δούμε πότε θα ενσωματωθεί και το αποτύπωμα της νέας κινητικότητας, ιδιαίτερα στην ψυχαγωγία» έσπευσε να σημειώσει. Εξέφρασε, δε, την ανησυχία του για το συγκεκριμένο αποτύπωμα.

Συμπλήρωσε, δε, πως «το θέμα είναι πόσο καλά εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να πειθαρχήσουμε σε αυτού του είδους τη δομημένη κινητικότητα και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων». Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα κατά της γρίπης.