3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Τζανάκης: Να συζητηθεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμών! Πώς θα αποφύγουμε ένα νέο lockdown

Για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, αλλά και την πιθανότητα να δοθούν προνόμια σε όσους κάνουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας πως γύρω στις 10 Ιουνίου, η Ελλάδα θα έχει περίπου 1.000 με 1.100 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα, που σημαίνει ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα ταξινομηθεί ως πράσινος χώρος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι όταν τα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως κυμαίνονται από 1.000 έως 1.100 «πιάνουν το μαγικό νούμερο» των 150 κρουσμάτων ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού που είναι και το όριο του ECDC για να είναι μια περιοχή στην πράσινη ζώνη.

«Γύρω στις 10 Ιουνίου φαντάζομαι ότι και με τη βούλα πλέον διεθνών οργανισμών η Ελλάδα θα είναι σε μεγάλο μέρος -αν όχι καθ ολοκληρία, στην πράσινη ζώνη, τόνισε ο κ. Τζανάκης επικαλούμενος το μαθηματικό μοντέλο. Προειδοποίησε ότι προϋπόθεση είναι να πάνε όλα καλά καθώς παρουσιάζεται μια «αντίσταση» λόγω της μετακίνησης του Πάσχα.

Όσον αφορά στο να δοθούν προνόμια για τους εμβολιασμένους, είπε ότι είναι πιθανό,  σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Έφερε ως παράδειγμα συνέδρια που διενεργούνται αυτή τη στιγμή από μεγάλες ιατρικές εταιρίες υβριδικά ή δια ζώσης, όπου για να συμμετέχεις είναι προϋπόθεση είτε να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μοριακό τεστ 72 ωρών.

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει στο άμεσο μέλλον να συζητηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών όχι μόνο για τους γιατρούς αλλά και για άτομα που δουλεύουν σε οίκους ευγηρίας ή φροντίζουν βρέφη, ενώ είπα χαρακτηριστικά πως για να διοριστεί για παράδειγμα κάποιος ως δάσκαλος ή καθηγητής κάνει εξετάσεις -μεταξύ άλλων ακτινογραφία θώρακος για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει φυματίωση αλλιώς δεν διορίζεται.

Εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία των εμβολιασμών αφού η χώρα φτάσει στο 50% των εμβολιασμένων περί τα μέσα με τέλη Ιουλίου. Εξήγησε ότι από εκεί και πέρα «θα αρχίσει η αντίσταση από αυτούς που δυσπιστούν, που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο». Τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου οι πολίτες τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο οπωσδήποτε και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Θα πρέπει πραγματικά να τρέξουμε να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές οι επιπλοκές και οι παρενέργειες που προκαλεί είναι αντιμετωπίσιμες στο 99% των περιπτώσεων, είναι πάρα πολύ σπάνιες, μα πάρα πολύ σπάνιες, δεν πρέπει καθόλου να δυσπιστούμε ως προς αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

 

Όπως είπε εάν η ινδική μετάλλαξη εκτοπίσει τη βρετανική ίσως να χρειαστεί να ανέβει στο 75% – 80% το ποσοστό εμβολιασμού ώστε να αποτραπεί ένα σοβαρό πανδημικό κύμα που ενδεχομένως θα προκαλέσει τη λήψη αποφάσεων για οριζόντια μέτρα.