ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2015: Πόσο θα πέσουν σε κάθε σχολή ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε άσκηση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται φέτος η εκτίμηση για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς οι προτιμήσεις των υποψηφίων θα προκαλέσουν πολλές… αναταράξεις.

 

Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας με τη νέα συμφωνία φαίνεται ότι επηρέασαν περισσότερο από ποτέ τις επιλογές των νέων ανθρώπων σχετικά με την περιοχή που πρέπει να σπουδάσουν.

Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν – σύμφωνα με το Έθνος – ότι επειδή τα περισσότερα μηχανογραφικά δελτία συμπληρώθηκαν τις μέρες που οι τράπεζες ήταν κλειστές, οι γονείς ώθησαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές κοντά στα σπίτια τους, με τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν και δεύτερο σπίτι κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες.

Αυτήν τη στιγμή, όμως, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο γενικευμένο είναι αυτό το φαινόμενο και πόσο πολύ θα επηρεάσει την πορεία των μορίων εισαγωγής. Γι' αυτό και όλοι μιλούν για μεγάλες εκπλήξεις στο τέλος του Αυγούστου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Η πορεία είναι πτωτική: θα ξεκινά από λίγα μόρια και μπορεί να φτάσει και τα 2.000 σε χαμηλόβαθμες σχολές των ΤΕΙ.

Ακόμα και οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν πτώση αρκετών μορίων, ιδίως στα ΑΕΙ της περιφέρειας.

Ακόμη και στις υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές η πτώση μπορεί να ξεκινήσει από 180 -200 μόρια και να ξεπεράσει ακόμη και τα 600, όπως στην περίπτωση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, όπου ύστερα από χρόνια θα κινηθεί οριακά κοντά στα 18.000 μόρια.

Τα ίδια θα ισχύσουν και για τις επίσης υψηλόβαθμες Κτηνιατρικές και Οδοντιατρικές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι οποίες θα χάσουν κοντά στα 500 μόρια.

Την κατιούσα θα πάρουν και οι Φαρμακευτικές, πάνω από 450 μόρια.

Όσον αφορά στο 4ο Πεδίο, η πορεία των βάσεων εκτιμάται ότι δεν θα είναι παντού καθοδική, πολλές σχολές θα έχουν άνοδο, με εξαίρεση ίσως τους Μηχανολόγους Μηχανικούς, Πολιτικούς Μηχανικούς και Ναυπηγούς.

Στο 1ο Πεδίο η πτώση θα είναι γενικευμένη και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 μόρια, ακόμη και στις υψηλόβαθμες, δηλαδή τις Νομικές, οι οποίες θα πέσουν έως και πάνω από 700 μόρια, όπως η Νομική Κομοτηνής.

Πτώση θα έχουν και όλες οι Παιδαγωγικές, της Πολιτικής Επιστήμης, των Ιερατικών Σπουδών, της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας.