ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Βασιλακόπουλος: Χάσαμε 6 νέους την τελευταία εβδομάδα

Στην ανάγκη εμβολιασμού των νέων επέμεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Χάσαμε 6 νέους την τελευταία εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ έθεσε και θέμα εμβολιασμών στα παιδιά 5 με 12 ετών.

«Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία έκανε επίσημη αίτηση στον FDA (στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) να χορηγηθεί το εμβόλιο και στα παιδάκια 5 με 12, δηλαδή όλο το δημοτικό νηπιαγωγείο κλπ., όλα όσα πάνε σχολείο. Ζήτησε να μην περιμένουμε να περάσουν έξι μήνες τη μελέτη, αλλά μόνο δύο, γιατί απ’ όλα τα άλλα παιδάκια τις άλλες ηλικίες φάνηκε ότι μετά το δίμηνο δεν υπάρχει η παραμικρή παρενέργεια, ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν παρενέργειες, όποτε δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί το εξάμηνο παρατήρησης, και για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, το τονίζω, όχι τους παππούδες, αυτό είναι δευτερογενές όφελος», είπε. Και υπογράμμισε: «Καμία παρενέργεια στα εμβόλια, κάνουν μόνο καλό, προστατεύουν το παιδάκι από την έστω μικρή πιθανότητα θανάτου».

Όπως επισήμανε ο πνευμονολόγος, «τρία παιδάκια έχουν πεθάνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα από κοωονοϊό, τα εμβόλια προστατεύουν από τη νοσηλεία στη ΜΕΘ. Μια νοσηλεία περίπου την εβδομάδα έχουμε… Η ΜΕΘ είναι σωτήρια, αλλά είναι μια τραυματική εμπειρία και για τον ενήλικα, και για ένα παιδάκι 10 φορές περισσότερο. Φανταστείτε παιδάκι σε μια εντατική, διασωληνωμένο χωρίς τους γονείς του, οι γονείς απέξω τρελαμένοι, το παιδάκι να μην ξέρει ακριβώς που βρίσκεται. Αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε για να εμβολιάσουμε το παιδί μας για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ΜΕΘ».

Πρόσθεσε δε ότι είναι θέμα ωρών η οριστική άδεια για το εμβόλιο της Pfizer, οπότε δίνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, χωρίς υποσημειώσεις.