ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Βατόπουλος για το εμβόλιο της Pfizer: Ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν

Στο νέο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, τα πρώτα στοιχεία για την αποδοτικότητα του οποίου είναι άκρως ενθαρρυντικά, αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» χαρακτήρισε την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer ως «φως στο βάθος του τούνελ», ενώ επισήμανε ότι τα πρώτα στοιχεία, από τις δοκιμές σε 45.000 περίπου ανθρώπους, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Όπως εξήγησε, από τους 45.000 νόσησαν περίπου 90 και οι 85 από αυτούς προέρχονταν από την ομάδα δοκιμής που δεν είχε λάβει το εμβόλιο, αλλά το placebo εμβόλιο. «Είναι πάρα πολύ μεγάλο το νούμερο, δεν μπορεί να είναι τυχαίο» σχολίασε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια τόνισε πως υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. «Πότε θα έρθει, πώς θα παραχθεί, ποιες οι ειδικές συνθήκες φύλαξης, πώς θα διανεμηθεί. Εχει τεχνικές δυσκολίες το εγχείρημα, όμως ξεπερνιούνται» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι είναι λογικό το σενάριο να φτάσει το εμβόλιο στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.