ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Βατόπουλος: Λογικό να υπάρξουν νέοι περιορισμοί για ανεμβολίαστους άνω των 60!

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα που θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο την κινητικότητα των πολιτών άνω των 60 που αρνούνται να εμβολιαστούν, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχετικά με το εάν μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα μέτρα όπως αυτά που εφαρμόζει η Αυστρία, όπου όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών και παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορωνοϊού έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ο καθηγητής Μικροβιολογίας χαρακτήρισε «λογικούς» αυτού του είδους τους περιορισμούς.

«Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό αριθμό θανάτων από κορονοϊό που παρατηρείται στην χώρα μας, όπως την Δευτέρα που καταγράφηκαν πάνω από 100. Σχολίασε μάλιστα ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ήτα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου, όταν ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

Σχετικά με τον γενικό κανόνα 5 ημέρες απομόνωση, 5 ημέρες με μάσκα υψηλής αποτελεσματικότητας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι ισορροπεί με την ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία.

Χαρακτήρισε «δίκοπο μαχαίρι» το μοριακό τεστ (PCR) στις 5 ημέρες γιατί «πολλές φορές μπερδεύει» ενώ αντίθετα ένα τεστ αντιγόνου (rapid) βοηθά καλύτερα και δείχνει εάν είμαστε ή όχι μεταδοτικοί. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αυτή η οδηγία δεν αφορά όσους έχουν συμπτώματα, οι οποίοι οφείλουν να μην βγαίνουν από το σπίτι τους.

Μιλώντας για την μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον. Προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο σε μικρότερο ποσοστό, αλλά σίγουρα δεν είναι απλό κρυολόγημα. «Είτε Δέλτα, είτε Όμικρον ή οτιδήποτε, όταν έχεις κορονοϊό πρέπει να προσέχεις. Αν αργεί να περάσει να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη χαλάρωση των μέτρων και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα και κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της χαλάρωσης των μέτρων, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στο γενικό πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες. Εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει ετήσιος, όπως για την γρίπη.

Για το ενδεχόμενο lockdown, σχολίασε «ποτέ μη λες ποτέ» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο «εξαιρετικά απίθανο».

Καθώς οι εμβολιασμοί και η ανοσοποίηση του πληθυσμού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν οι πολίτες να κάνουν «Πάσχα στο χωριό» και κανονικό καλοκαίρι. «Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, όπως δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι τι θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.