ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βγαίνουν στους δρόμους οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ – Πώς και σε ποιους θα γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι

Ξεκινά από σήμερα το πρόγραμμά των Κινητών ομάδων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι οποίες θα πραγματοποιούν ελέγχους για κορωνοϊό κατ’ οίκον.

Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται εξ᾽ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020», ξεκινά σήμερα με τον Οργανισμό να βγάζει στους δρόμους σταδιακά 500 νοσηλευτές, 500 οδηγούς και 100 διοικητικούς υπαλλήλους σε όλη την χώρα.

Ήδη ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του κορωνοϊού, ενώ η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πρόσληψης του ΕΟΔΥ για να εργαστούν στο πρόγραμμα.

Προτεραιότητα στα τεστ θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες.

«Δεν θα χρειαστεί να περιμένει ο κόσμος στο σπίτι του να του χτυπήσουν το κουδούνι ή να τον πάρουν τηλέφωνο. Δίνουμε προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και οι κινητές ομάδες αυτές θα ξεκινήσουν δίνοντας έμφαση σε κλειστές δομές, όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και ειδικές δομές, όπως είναι οι προγεννητικές δομές, όπως είναι οι φυλακές, τα γηροκομεία και από κει και πέρα θα εξελίσσεται το πρόγραμμα που αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση» όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Θα γίνεται έλεγχος, μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορωνοϊού και σε δεύτερο χρόνο στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης θα υπάρξει και έλεγχος αντισωμάτων. Άρα οι κινητές ομάδες αυτές στόχο έχουν να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να βοηθήσουν στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου», διευκρίνισε.