ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βίντεο από τα Εξάρχεια μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου με τον συγκλονισμένο Νίκο Ρωμανό

romanos

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, ο Νίκος Ρωμανός, που γιόρταζε είχε καλέσει τους φίλους του σε ένα ιντερνετ καφέ στα Εξάρχεια. Μετά από λίγη ώρα, ο «κολλητός» του, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ξεψυχούσε στα χέρια του, από τη σφαίρα του αστυνομικού Κορκονέα.

Εκείνο το μοιραίο βράδυ έμελλε να αλλάξει τη ζωή του 15χρονου τότε Νίκου, ενός παιδιού των Βορείων Προαστείων, που «μεγάλωσε απότομα» σε μια στιγμή.

Η κατάθεση που έδωσε, τότε, καθώς ήταν ο κύριος αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου, αφού με απρόσμενο για την ηλικία του θάρρος υποστήριζε ότι «ο φίλος μου δεν δολοφονήθηκε, εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τους δύο αστυνομικούς.

Στις δίκες που ακολούθησαν δεν εμφανίστηκε ως μάρτυρας και τα ίχνη του χάθηκαν επί χρόνια.

Σήμερα το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στο 2’ του βίντεο εμφανίζεται συγκλονισμένος από τον χαμό του φίλου του, ο Νίκος Ρωμανός.

Ο ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΗΣ

Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου, ο Ρωμανός φαίνεται ότι είχε ήδη επαφές με το αντάρτικο πόλεως. Οι Αρχές κάνουν λόγο για «ζύμωσή» του με μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου, σε σπίτια των οποίων έμενε για 2 χρόνια.

«Ο Νίκος Ρωμανός, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου, δεν είχε καμία σχέση με το παιδί που γνωρίζαμε έως τότε. Τον διακατείχε θυμός, ήταν σε μεγάλη σύγχυση και νευρικότητα. Είχε μέσα του οργή και φόβο», έχει πει ο πατριός του Αλέξη, Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2013 ο Νίκος Ρωμανός συνελήφθη, μαζί με άλλα νεαρά παιδιά, για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.

Οι φωτογραφίες του με τα πρησμένα μαυρισμένα μάτια από την «πρόσκρουσή» του με τις αστυνομικές αρχές, συνοδεύουν μέχρι και σήμερα κάθε είδηση που αφορά στο πρόσωπο του.

Οι αρχές δεν κατάφεραν να τον «δέσουν» με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και καταδικάστηκε ως ποινικός κατηγορούμενος.

Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΕΠΟΝΗ

Αίσθηση είχε προκαλέσει η αγόρευση του εισαγγελέα έδρας κ. Γρηγόρη Πεπόνη, πρώην οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανάκρισης…

Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν…».

Στη συνέχεια δήλωσε πως «από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».