ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΝΤΕΟ: Κρατώντας τον Ελληνισμό ζωντανό, στα βάθη της Συρίας!

ellhnikes-paradoseis-sth-suria

Έχουν γραφτεί πολλά για «ξεχασμένους Ελληνες» απανταχού της γης. Για Ελληνες που για διάφορους λόγους και αιτίες, αποκόπηκαν από την μητροπολιτική Ελλάδα. Μια περίπτωση είναι και οι Ελληνόφωνοι Κρητικοί της Συρίας!

Ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ στα τέλη του 19ου αιώνα, τους «εξόρισε» από την Κρήτη στη Συρία, γιατί παρότι μουσουλμάνοι (εξισλαμισθέντες πιθανόν από παιδομάζωμα), συνεργάζονταν με τους Χριστιανούς, εναντίον των Τούρκων . Αυτοί όμως, όχι μόνο κρατούν την γλώσσα, έθιμα και παραδόσεις, αλλά ακόμα και σήμερα δηλώνουν περήφανοι για την καταγωγή τους!

Διωγμένοι από τον τόπο τους μοιράστηκαν μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Σήμερα περίπου 7.000 ζουν στο Λίβανο και 3.000 στο χωριό Χαμιντιέ στη Συρία. Το χωριό βρίσκεται στην παράκτια ζώνη λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με το Λίβανο. Όπως λένε χαρακτηριστικά : «μας χώρισαν μια φορά από τους συγγενείς μας, κι άλλη μία στα σύνορα Λιβάνου – Συρίας».

Στο βίντεο που ακολουθεί, δείτε ένα παλιό, αλλά εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μανωλεσάκη που ταξίδεψε στο χωριό, και κατέγραψε το αντάμωμα των Συρο-κρητικών με Κρήτες στο νησί.

Πηγή: GoodStories.gr