3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

ΒΙΝΤΕΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Μάχη στην πρώτη γραμμή – Μέσα στη ΜΕΘ του Παπανικολάου

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, εκεί που καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό, «μπήκε» η κάμερα της ΕΡΤ 3.
Εκεί, στην «πρώτη γραμμή» γιατροί και νοσηλευτές δίνουν αγώνα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, όπως αυτή του 68χρονου κ. Δημήτρη που πρόσφατα αποσωληνώθηκε και χαιρετά την κάμερα.
Η νοσηλεύτρια που τον επιβλέπει, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, εμφανίζεται να του εύχεται περαστικά και να πάνε όλα καλά. Τον βοηθά να ασκηθεί και να πάρει όλα τα φάρμακά του. Εκείνος είναι ανυπόμονος και τη ρωτά πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την επιβλέπουσα γιατρό του, Αθηνά Λαυρεντιάδου, ο κ. Δημήτρης είναι πλέον σε πολύ καλή κατάσταση. «Χαιρόμαστε πάρα πολύ όταν οι ασθενείς προοδεύουν, είμαστε ευτυχισμένοι», δηλώνει χαρακτηριστικά, με συγκίνηση στον λόγο της.
Οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όπως λέει ο Στέφανος Παπουτσής, προϊστάμενος της ΜΕΘ, «δεν αντέχεις παραπάνω από 2,5 ώρες σε αυτές τις συνθήκες. Ιδρώνεις, έχεις την αίσθηση του κλειστού χώρου, εισπνέεις διοξείδιο οπότε αρχίζεις και ζαλίζεσαι, δεν μπορείς».
Οι στιγμές είναι έντονες μέσα στη ΜΕΘ. Γιατροί και νοσηλευτές αγγίζουν και μιλούν συνεχώς στους ασθενείς και ελέγχουν τους αναπνευστήρες τους. «Είναι αρκετά επίπονη διαδικασία, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, όπως το να φοράς τον εξοπλισμό, δεν μπορείς να κάνεις τις κινήσεις που ήσουν συνηθισμένος να κάνεις.
Ακόμη και η αναπνοή είναι δύσκολη σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όταν πρέπει να βάλεις και έξτρα στολή για να κάνεις κάποιες αποστειρωμένες ενέργειες στους ασθενείς. Είναι δύσκολο ακόμη και να σκεφτείς πολλές φορές», λέει ο εντατικολόγος Βαγγέλης Καϊμακάμης.