ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόμβα: Κινδυνεύει με «λουκέτο» το Πολυτεχνείο εξαιτίας υποχρηματοδότησης

POLYTEXNIO

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), προειδοποιώντας ότι εάν δεν αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει, τότε θα μπει «λουκέτο» στο ίδρυμα εντός του 2015.

Το μήνυμα αυτό στέλνει προς την πολιτεία η Σύγκλητος του ΕΜΠ, η οποία, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 3,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε μείωση της επιχορήγησης κατά 65% σε επίπεδο πενταετίας και δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση ούτε των ανελαστικών δαπανών του ιδρύματος (ρεύμα, τηλέφωνο, καθαριότητα, συντήρηση κ.ά.).

«Το ίδρυμα δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ούτε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2014 και προφανώς η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κατάρτιση ενός παραπέρα μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015», αναφέρει η Σύγκλητος του ΕΜΠ, προσθέτοντας ότι το τρέχον ακαδημαϊκό έτος λόγω των μετεγγραφών οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές του ιδρύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 75%, με συνακόλουθη σημαντική αύξηση των συναφών δαπανών για εκπαιδευτικά όργανα, αναλώσιμα εργαστηριακών ασκήσεων, πρακτικές ασκήσεις, σίτιση κ.ά.

«Σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας, εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015», καταλήγει η Σύγκλητος του ΕΜΠ, καλώντας τα ΑΕΙ της χώρας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα να συντονίσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις διαμαρτυρίας την περίοδο μετά την επικείμενη σύνοδο των πρυτάνεων.