ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρήκαν κι άλλο κοντέινερ με 100 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά

Άλλο ένα κοντέινερ με κοκαΐνη εντόπισαν οι Αρχές στο λιμάνι του Πειραιά. Αναζητούν εάν υπάρχει σύνδεση με το καρτέλ, στο οποίο εμπλέκεται και Έλληνας και αποκαλύφθηκε νωρίτερα.

Οι Αρχές εξετάζουν εάν υπάρχει κάποια πιθανή σύνδεση μεταξύ των δύο κοντέινερ, καθώς το modus operandi φαίνεται να είναι ίδιο στις δύο περιπτώσεις.

Όπως μετέδωσε το iEidiseis, πρόσωπα με «βαρύ παρελθόν» και πλούσια εγκληματική δράση κρύβονταν πίσω από την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε με την επιχείρηση στο λιμάνι Πειραιά και την κατάσχεση 210 κιλών κοκαΐνης, το οποίο εντοπίστηκαν μέσα σε κοντέινερ με γαρίδες. Αν και ως αρχηγός της οργάνωσης έχει ταυτοποιηθεί ένας 48χρονος Αλβανός, τα βλέμματα έχει τραβήξει ένα άλλο μέλος της συμμορίας, ο 64χρονος Έλληνας Ι.Β.

Πρόκειται για τον επονομαζόμενο και «Pablo» (Πάμπλο), η «φήμη» του οποίου φτάνει μέχρι τις ΗΠΑ και την Κολομβία.

Ο «Pablo», σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis.gr, ήταν επιφορτισμένος με την επικοινωνία με τα έτερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η έδρα των οποίων ήταν στο εξωτερικό. Μέσω αυτού γινόταν ο συντονισμός της προμήθειας και η χρηματοδότηση για τη διακίνηση των ναρκωτικών. Ήταν ο «σύνδεσμος» της εγκληματικής οργάνωσης με τα καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.

Ο «Pablo» έχει ένα πλούσιο «βιογραφικό» στο χώρο των καρτέλ ναρκωτικών και όχι μόνο. Τον Αύγουστο του 2012 είχε συλληφθεί στον Παναμά με την κατηγορία της υποστήριξης «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης». Είχε πέσει στην «παγίδα» της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και συγκεκριμένα ενός μυστικού πράκτορά της, ο οποίος εμφανιζόταν ως συνεργάτης της FARC, των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Ο πράκτορας είχε προσεγγίσει τον Pablo, ο οποίος προσφέρθηκε να παράσχει βαρύ οπλισμό στην κολομβιανή οργάνωση και συγκεκριμένα τουφέκια εφόδου, εκτοξευτές ρουκετών, ακόμη και πυραύλους εδάφους – αέρος, καθώς και πυρομαχικά με αντάλλαγμα κοκαΐνη και μετρητά.

Φαίνεται μάλιστα πως κατάφερε να κανονίσει τη «δουλειά», καθώς ήταν έτοιμος να παραδώσει τους τρεις πρώτους εκτοξευτές ρουκετοβόλων χειροβομβίδων και πυρομαχικών στον πράκτορα της DEA τον Ιούλιο του 2012. Είχε επίσης καταβάλει στον πράκτορα 8.500 ευρώ για να κάνει μια αποστολή κοκαΐνης στην Ισπανία για λογαριασμό του και προσφέρθηκε να πουλήσει 200 χειροβομβίδες στον πράκτορα για ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών.

Το 2014 o Pablo εκδόθηκε στις ΗΠΑ έχοντας δηλώσει ένοχος ενώπιον της περιφερειακής δικαστού των ΗΠΑ Δεκέμβριο του 2013 για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης δέκα ετών τον Σεπτέμβριο του 2014. Ακριβώς μια δεκαετία αργότερα, ο Pablo συνελήφθη ξανά αυτή τη φορά στο λιμάνι του Πειραιά.