ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Βιβλικές οι καταστροφές στην Ήπειρο, συναγερμός στον Έβρο

Τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στο Ανατολικό Αιγαίο, με αποκορύφωμα την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα.

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στον Έβρο, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται στην Βουλγαρία, τα νερά έχουν ήδη εισχωρήσει στον ποταμό Άρδα και κατευθύνονται προς την κοίτη του Έβρου. 

Το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα από την Παρασκευή χαρακτηρίζεται από τις πολύ έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινότερα τμήματα, αλλά και τους πολύ θυελλώδεις νοτιάδες, τόσο στα πελάγη, όσο και σε χερσαίες περιοχές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά, νέα κύματα βροχοπτώσεων αναμένεται να εκδηλωθούν και τις επόμενες ημέρες, επηρεάζοντας και πάλι κυρίως τη Δυτική Ελλάδα, περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και τα ανατολικά-βορειοανατολικά τμήματα του Αιγαίου.

Ο καιρός σήμερα:

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τη Βόρεια Κρήτη και το Ανατολικό Αιγαίο και παροδικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές, περιμένουμε σήμερα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 3 έως 13 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 8 έως 15 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 3 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 9 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και κατά τόπους στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι με ενίσχυση σε ισχυρούς από αργά το βράδυ.

Ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις από το απόγευμα, θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, περιμένουμε νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως και 13 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αναμένονται βροχές και χιόνια στα ορεινά ενώ ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως και 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως και 15 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως και 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα, περιμένουμε νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως και 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως και 17 βαθμούς Κελσίου.