ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου! Οι κατηγορούμενοι και τα στοιχεία

Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια είχε συγκλονίσει τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η δίκη σε πρώτο βαθμό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αρχίσει σήμερα, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και ενώ έξω από τη δικαστική αίθουσα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις με βασικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Την συγκεκριμένη υπόθεση θα δικάσουν, δυο χρόνια μετά τον θάνατο 33χρονου ακτιβιστή, τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι.
Με το βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι η βαρύτερη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ζητεί η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται ότι οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».
Ωστόσο, κατά τους δικαστές, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του». Ουδείς εκ των εμπλεκομένων «είχε ανθρωποκτόνο δόλο» επισημαίνουν ούτε «εμφορούνταν από ακραία τιμωρητική διάθεση».

Η οικογένεια του 33χρονου έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».