ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε από έκρηξη μετασχηματιστή η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη; Τι απαντούν Υπουργείο, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική που επικαλείται το iefimerida.gr κάνουν λόγο για έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή του Τατοΐου ως αιτία της πυρκαγιάς.

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι στη συνέχεια ακολούθησαν εκρήξεις σε δύο πυλώνες, ενώ την ίδια στιγμή αεροσκάφη που έκαναν περιπολία πάνω από το σημείο είδαν την έκρηξη που προκάλεσε την πυρκαγιά, ωστόσο δεν κατάφεραν να τη σβήσουν πριν πάρει διαστάσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 διέψευσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μετασχηματιστή: «Είναι λάθος ότι η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Κακώς γίνεται μια τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή. Δεν έχει καμία βάση αλήθειας. Βρίσκονται μακριά από την περιοχή καλώδια μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αίτια θα διαλευκανθούν από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής».

Την ίδια στιγμή ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτουν το ενδεχόμενο να ξεκίνησε η φωτιά από μετασχηματιστή υψηλής τάσης. Χαρακτηριστικά από τον ΑΔΜΗΕ ξεκαθαρίζουν πως οι μετασχηματιστές υψηλής τάσης βρίσκονται αποκλειστικά μέσα στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ (υποσταθμοί/ΚΥΤ). Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, ότι αν υπήρχε έκρηξη ή άλλη καταστροφή σε εξοπλισμό υψηλής τάσης, είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαν να βάλουν μέσα τα κυκλώματα ήδη από το βράδυ της Τρίτης. Μάλιστα, σήμερα το πρωί ειδικά συνεργεία προχώρησαν σε επιθεώρηση στις γραμμές μεταφοράς που επηρεάστηκαν και δεν εντοπίστηκαν σημαντικές φθορές.

Από τον ΔΕΔΗΕ επισημαίνουν ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.