ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η καταβολή των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους

Μαζί με τις συντάξεις του Ιουλίου άρχισαν, από χθες το απόγευμα,  να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νέων συνταξιούχων του δημοσίου (που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016) οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Σημειώνουμε ότι οι πληρωμές αφορούν μόνο τις αυξήσεις και όχι τα αναδρομικά τα οποία πιθανότατα θα καταβληθούν τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ.
Ωστόσο σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (π.χ. δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ, ενώ οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις έως και 192 ευρώ.
Από τον Φεβρουάριο του 2021 οι συντάξεις του Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ, για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/10/2019, απονέμονται με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4670/2020. Οι παραπάνω συνταξιούχοι πληρώνονται ήδη με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από τον Μάρτιο 2021 ενώ τον Απρίλιο 2021 καταβλήθηκαν και τα οφειλόμενα αναδρομικά τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μην διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Αύριο Τετάρτη 30 Ιουνίου θα καταβληθούν εκτός απροόπτου με εμβόλιμη (όχι τακτική) πληρωμή τα αναδρομικά έως και 21 μηνών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες, πρώην ΟΑΕΕ ).
Οι μηνιαίες αυξήσεις θα δοθούν έναν μήνα αργότερα, στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα πιστωθούν αυξήσεις δύο μηνών (αύξηση σύνταξης Ιουλίου και αύξηση σύνταξης Αυγούστου).
Εως 220 ευρώ μηνιαίως ανέρχονται οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, ενώ έως 100 ευρώ αύξηση πρέπει να υπολογίζουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ.
Ο ΕΦΚΑ καταβάλει προσπάθεια προκειμένου να πληρωθούν νωρίτερα από το Σεπτέμβριο τις αυξήσεις και τα αναδρομικά σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους ( που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2016) και έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Από σήμερα οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία των αρχείων για τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων. Στόχος είναι να πληρωθούν τουλάχιστον οι παλαιοί συνταξιούχοι του δημοσίου τα ποσά που δικαιούνται τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις του Αυγούστου και οι παλαιοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα τέλος Αυγούστου με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου.