ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα γέννησης – Βγήκε η κοινή υπουργική απόφαση

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, η οποία καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης επιδόματος γέννησης (ΦΕΚ Β’ 490).

Για την υποβολή αίτησης στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, στην είσοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης της μητέρας στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δηλώνεται απαραιτήτως ο ΑΜΚΑ του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της αιτούσας μητέρας, το email και ο αριθμός τηλεφώνου της, καθώς και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η ίδια.

Για την υποβολή της ψηφιακής δήλωσης γέννησης απαιτούνται μόνο τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων του παιδιού. Με τη δήλωση γέννησης θα δηλώνονται τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο, email, διεύθυνση κατοικίας), το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η μητέρα, η οποία και θα υποβάλλει παράλληλα και αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης.

Αυτόματα οι διαδικασίες
Όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση συντακτών, οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης θα κινούνται αυτόματα, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια.

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζεται έτσι ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η νέα διαδικασία να εφαρμόζεται καθολικά. Η Κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει η απλοποίηση και ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών, από τη γέννηση, για σημειολογικούς λόγους.

»Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δεν θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές διατυπώσεις».

Ηλεκτρονικά η δήλωση γέννησης πλέον σε 14 μαιευτήρια
Με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από… κούνια είναι τα μωρά που γεννήθηκαν από χθες Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και μετά. Προτού καν αποκτήσουν όνομα, θα έχουν αριθμούς φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου.

Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μίας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών σε 14 μαιευτήρια σε όλη την Ελλάδα.

Σταδιακά, στο σύστημα ψηφιακής δήλωσης των γεννήσεων θα μπαίνουν όλο και περισσότερα μαιευτήρια, με στόχο έως το τέλος του μήνα να έχει διασυνδεθεί ηλεκτρονικά τουλάχιστον το 80% των μαιευτηρίων όλης της χώρας.
Η ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων παιδιών θα γίνεται μέσα στα μαιευτήρια με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς, ενώ αυτόματα – και ηλεκτρονικά – θα διεκπεραιώνεται πλέον και η απόδοση του επιδόματος γέννησης στις μητέρες που θα το δικαιούνται.

Τα κριτήρια
Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα.

Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας. Ειδικότερα:

-Μονογονεϊκή οικογένεια, μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά (αποκτά το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ.

-Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά (αποκτούν το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.

-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτά το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.

-Ζευγάρι με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτούν το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

-Ζευγάρι με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.

-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.

-Ζευγάρι με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 100.000 ευρώ