ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεπαγιάζουν οι πρόσφυγες στο hotspot της Σούδας στη Χίο

Διαστάσεις παίρνει το θέμα της αναβάθμισης της ηλεκτροδότησης στον καταυλισμό της Σούδας, όπου το τελευταίο διάστημα οι πρόσφυγες και μετανάστες ξεπαγιάζουν, αφού η υφιστάμενη παροχή είναι ανεπαρκής για την λειτουργία θερμαντικών σωμάτων, με αποτέλεσμα τις συχνές και εκτεταμένες διακοπές στην παροχή ρεύματος.

Παρά την ευρεία δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση, με τις δύο πλευρές, τον δήμο Χίου και την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, να εμμένουν στις θέσεις τους. Κι όλα αυτά ενώ έχουν εκτελεσθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες για την αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροδότησης, με έξοδα που κάλυψε η μη κυβερνητική οργάνωση Samaritans για λογαριασμό της Υ.Α.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, ο δήμος Χίου προβάλει ότι αδυνατεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος των λογαριασμών ρεύματος, οι οποίοι στο εξής και κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο θα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, ενώ από την άλλη πλευρά η Υ.Α. υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε αναλάβει μια τέτοια υποχρέωση.

Στην "διένεξη" δήμου Χίου και ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν εμπλακεί κι έχουν καταστεί γνώστες του προβλήματος το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητώντας τρόπο να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Τι λένε από το δήμο Χίου

Το πρόβλημα της θέρμανσης στον καταυλισμό το προηγούμενο διάστημα καλυπτόταν με θερμαντικά σώματα υγραερίου, τα οποία – όμως – καταργήθηκαν για τον κίνδυνο ατυχημάτων και η Υ.Α. έχει προχωρήσει στην αγορά ηλεκτρικών, για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης των προσφύγων και μεταναστών.

Να διευκρινίσουμε κατ΄ αρχήν ότι μέχρι σήμερα το κόστος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος στον καταυλισμό της Σούδας το κάλυπτε ο δήμος Χίου και τους τελευταίους δύο μήνες μέσω χορηγίας από τον δήμο της Μινόρκα.

Ωστόσο, επισημαίνει, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καραμανής, "επρόκειτο για λογαριασμούς της τάξης των 2.000 έως 3.000 ευρώ μηνιαίως. Τώρα, όμως, με την λειτουργία θερμαντικών σωμάτων, αλλά και με άλλες λειτουργίες των προσφύγων (ηλεκτρικά μάτια για μαγείρεμα) το κόστος των λογαριασμών εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί σημαντικά. Δεν μπορεί ο δήμος Χίου να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος και μάλιστα ενώ υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να κλείσει η δομή".

Προσθέτει δε ότι με δεδομένη την αναφερθείσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ήταν εντελώς άστοχο εκ μέρους του να φέρει στο συμβούλιο θέμα αύξησης των δαπανών του δήμου για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Σούδα.