ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξυλοδαρμός γυναίκας γιατρού στο Παίδων Αγία Σοφία

Ακόμα μια σοβαρή καταγγελία για βία σε χώρο εργασίας ήρθε στην επιφάνεια, καθώς η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό γυναίκας ιατρού από συνοδό ασθενή, χωρίς να παρέμβει κανείς να την βοηθήσει.

Η άτυχη γιατρός δεν είχε την παραμικρή σχέση με το παιδί που συνόδευε ο επιτιθέμενος, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν επενέβη κανείς να την σώσει, ούτε το προσωπικό ασφαλείας. Καταγγέλλεται πως παρότι η αστυνομία τον προσήγαγε, ο φερόμενος ως δράστης αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να αντιμετωπίσει κατηγορίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΥ καταγγέλλεται πως αδυνατεί να προστατέψει τους εργαζόμενούς του, με την υπερεργασία να θεωρείται το νο 1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας. Θέσεις (ασφάλεια, ωράρια) τις οποίες διαψεύδει το υπουργείο Υγείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Ένα ακόμη περιστατικό ξυλοδαρμού εις βάρος εργαζομένου σε δημόσια δομή υγείας έρχεται να προστεθεί στη μακριά και συνεχώς αυξανόμενη λίστα βίας κατά των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης 5/10/23 που συνάδελφος Παιδοχειρουργός εν ώρα υπηρεσίας σε γενική εφημερία του Γ.Ν.Παίδων «Η Αγία Σοφία» έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συνοδό ασθενή. Ο εν λόγω συνοδός, εξοργισμένος από τη διάρκεια αναμονής προς εξέταση του συγγενικού του προσώπου, αφού δημιούργησε αναστάτωση στο χώρο των Επειγόντων περιστατικών, αποφάσισε να επιτεθεί με κλωτσιές και μπουνιές στον πρώτο ιατρό που έτυχε να περνάει από μπροστά του. Κατά τη διαρκεια του περιστατικού, να σημειωθεί, πως τόσο το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και οι λοιποί συνοδοί ασθενών παρέμεναν κρυμμένοι εξαιτίας του φόβου τους, παρακολουθώντας μια πράξη ξυλοδαρμού αμέτοχοι. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι το προσωπικό φύλαξης του νοσοκομείου, παρέμεινε κι αυτό κρυμμένο χωρίς να συμμετέχει στο γεγονός αυτό επικαλούμενο την έλλειψη διακαιοδοσίας του.

Έπειτα από κλήση στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων ο εν λόγω δράστης προσήχθη, αφού η συνάδελφος έδωσε τα στοιχεία της και λεπτομέρειες για το περιστατικό, με την προϋπόθεση ότι μετά τη λήξη της εφημερίας της θα μεταβεί στο τμήμα για καταγγελία. Τέσσερις ώρες μετά, τόσο το τμήμα Αμπελοκήπων όσο και η ΓΑΔΑ, την ενημέρωσαν πως ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος, αφού η ίδια δεν παρίστατο τη στιγμή της προσαγωγής του για να δώσει κατάθεση. Επιπρόσθετα αρνήθηκαν να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία του δράστη για να κατατεθεί μήνυση εναντίον του.Να σημειωθεί ότι η συνάδελφος λόγω γενικής εφημερίας του νοσοκομείου αδυνατούσε να αφήσει το πόστο της τη στιγμή του συμβαντος για να μεταβεί στο τμήμα, καθώς και το ότι σε περίπτωση έκτατου περιστατικού το νοσοκομείο δε θα την κάλυπτε νομικά.

Η ΟΕΝΓΕ έχει προβεί σε ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες.

Την ίδια ημέρα η συνάδελφος επέστρεψε στο χώρο εργασίας με σκοπό να ενημερώσει το διοικητή του νοσοκομείου για το συμβάν, ο οποίος όμως αρνήθηκε να τη συναντήσει. Μονάχα οι τομεάρχες του νοσηλευτικού προσωπικού κατέγραψαν το περιστατικό, τη ρώτησαν λεπτομέρειες για το συμβάν, το λόγο για τον οποίο βρισκόταν εκεί, τον ακριβή διάλογο ο οποίος πιθανόν εξόργισε τον ασθενή κι αναζήτησαν μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν το γεγονός.

Η άτυχη γιατρός φέρεται να μην είχε την παραμικρή σχέση με το περιστατικό που συνόδευε ο φερόμενος δράστης, απλά είχε την ατυχία να είναι η πρώτη που πέρασε από μπροστά του

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Παίδων είναι η δεύτερη φορά που σημειώνεται επίθεση κατά του προσωπικού για το 2023.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό ξυλοδαρμού εντός του έτους στο χώρο των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με το πρώτο θύμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Ως εργαζόμενοι του νοσοκομείου αισθανόμαστε εκτεθειμένοι και εξοργισμένοι με το γεγονός. Για μία ακόμη φορά γίνεται εμφανής
• η ανάγκη για πλήρη νομική κάλυψη και στήριξη στους υγειονομικούς που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους
• η αδιαφορία της διοίκησης σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού
• η ανεπαρκής φύλαξη του νοσοκομείου Γ.Ν.Παίδων «Η Αγία Σοφία»
• ο ανεπαρκέστατος κρατικός μηχανισμός που κατ’ επανάληψη αφήνει ελεύθερους δράστες, ενώ με τόση ευκολία στοχοποιεί τα θύματα.

Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Παίδων « η Αγία Σοφία» καταγγέλλουν
• τη διοίκηση του Νοσοκομείου η οποία αρνείται να αναλάβει ευθύνες και να προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.
• την αστυνομία που ήταν ουσιαστικά απούσα
• τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ο οποίος ενώ είναι ενήμερος για τα περιστατικά βίας που σημειώνονται σε Δημόσιες Δομές Υγείας δε λαμβάνει μέτρα αποσόβησης αυτών.
Οι εργαζόμενοι των Χειρουργικών και Παιδιατρικών Τμημάτων
Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Έχει ζητηθεί σχολιασμός από την διοίκηση του νοσοκομείου για το κομμάτι της καταγγελίας που αφορά την φερόμενη ως στάση τους, όμως δεν έχει καταστεί δυνατόν να επικοινωνήσουμε με τον διοικητή ή άλλο πρόσωπο με εξουσιοδότηση για επίσημο σχολιασμό.