ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπατη Αρμοστία: Αναγκαία η βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων

Στην άμεση ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαμονής των προσφύγων στα νησιά, αποτελεσματικότητας στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και ενίσχυσης της Υπηρεσίας Ασύλου, στέκεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε ανακοίνωσή της για το τραγικό δυστήχημα που συνέβη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τα θύματα και σημειώνει ότι μετά την έκρηξη, οι φωτιές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς κατάλυμα περίπου 400 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες. Σημειώνει δε ότι τα 38 ασυνόδευτα παιδιά που διέμεναν στη Μόρια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλες δομές στέγασης στο νησί, που διαχειρίζεται ο εταίρος της Υ.Α. «Ηλιαχτίδα», στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης της Υ.Α. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας ασυνόδευτος ανήλικος στη Μόρια, σύμφωνα με την Υ.Α., ενώ κάποιοι άνθρωποι φιλοξενήθηκαν στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ.

Όπως αναφέρει η Υ.Α., θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης. Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι, μέσω των εταίρων της «Ηλιαχτίδα», «Άρσις» και «Praksis», παρέχει ήδη στέγαση σε περισσότερους από 200 ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε διαμερίσματα στη Μυτιλήνη. Παράλληλα, προκειμένου να μειωθεί η πίεση από τους υπερπλήρεις χώρους φιλοξενίας στη Λέσβο, συνεχίζει να στηρίζει τις αρχές για τη μεταφορά στην ενδοχώρα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με το σχετικό δελτίο. 

Σε ό,τι αφορά τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν πλέον πού να μείνουν μετά τα χθεσινά γεγονότα, η Υ.Α. και οι εταίροι της αναφέρουν ότι ξεκίνησαν να τοποθετούν οικογενειακές σκηνές, σε συντονισμό με τις αρχές. Παράλληλα, διανέμονται πακέτα με βασικά είδη πρώτης ανάγκης για όλους όσοι επλήγησαν από τη φωτιά, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κουβέρτες, στρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.