ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπέρ των τραπεζών οι αλλαγές του πολυνομοσχεδίου

melas

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε στον Real Fm, ο οικονομολόγος Κώστας Μελλάς, για τις επικείμενες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικά των επιχειρήσεων και του νόμου Κατσέλη για τα στεγαστικά. Αν και επιφυλάχτηκε να απαντήσει μέχρι να δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο, είπε πως μέχρι στιγμής οι όποιες αλλαγές θα λειτουργήσουν υπέρ των τραπεζών.

Σχετικά με τον πτωχευτικό κώδικα, υποστήριξε πως θα υπάρχουν δύο επιλογές, στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες θα βάζουν « λουκέτο» , ενώ στην περίπτωση που θα υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμη , τότε ο επιχειρηματίας θα υποχρεώνεται να οροθετήσει χρήματα σε αυτή ενώ η τράπεζα θα γίνεται συνέταιρος, χωρίς να αποκλείεται η επιχείρηση να περνά στον έλεγχο των τραπεζών να εξυγιαίνεται και να πωλείται μετά σε ιδιώτες.

Μαύρα είναι και τα μαντάτα και για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια, εφόσον ισχύσουν όλα όσα διαρρέουν , παύουν οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη υπέρ των δανειοληπτών. Οι τράπεζες επικαλούμενες την καθυστέρηση των δικαστικών αποφάσεων , θέλουν να παίρνουν οι ίδιες τις αποφάσεις των διευθετήσεων ώστε να αρχίσουν να εισπράττουν. Σε αυτή την περίπτωση κανένας δανειολήπτης δεν είναι εξασφαλισμένος ενώ δεν αποκλείετε τελικά να εφαρμοστεί ως μέτρο εκείνο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Δηλαδή η κυριότητα του ακινήτου να περνά στις τράπεζες και οι δανειολήπτες να πληρώνουν ένα είδος ενοικίου. Σε αυτή την περίπτωση , όπως είπε ο κύριος Μελλάς, εξετάζεται από την Κυβέρνηση η επιδότηση.