ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπεξαίρεσε τα χρήματα των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη

tempi

Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο πρώην δήμαρχος της Ημαθίας, Ελευθέριος Βαλαβάνης, που καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 18 ετών για υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου, μεταξύ αυτών και χρήματα από χορηγία του ΟΠΑΠ, στην μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

Παράλληλα, καταδικάστηκε και ο πρώην ταμίας του ίδιου δήμου -κατά το παραπάνω διάστημα- στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του εφετείου. Οι δύο άνδρες, που κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση σε βάρος ΟΤΑ, κατηγορούνταν ότι άφησαν «τρύπα» ύψους 1,3 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απώλειά τους. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται, έπειτα από καταγγελία του δημάρχου που διαδέχθηκε τον Ελ. Βαλαβάνη για τη διαχείριση του τελευταίου. Ακολούθησε διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών επιθεωρητών, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2009, από τον οποίο διαπιστώθηκαν σωρεία περιπτώσεων κακοδιαχείρισης.

Ανάμεσα στα χρήματα που χάθηκαν περιλαμβάνεται επιχορήγηση που έλαβε ο δήμος Αποστόλου Παύλου από τον ΟΠΑΠ, ύψους 400.000 ευρώ, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα των μαθητών από το Μακροχώρι Ημαθίας.

Ο πρώην δήμαρχος, στην απολογία του, αρνήθηκε την υπεξαίρεση, υποστηρίζοντας ότι έγιναν εξωλογιστικές πληρωμές που αφορούσαν μισθοδοσίες υπαλλήλων και πληρωμές εργολάβων. «Δεν υπεξαίρεσα ούτε ένα ευρώ» είπε, ενώ έκανε λόγο για «βαρβαρότητα» και «κοινωνική στοχοποίηση» την οποία βιώνει.