ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Εργασίας: Έντυπο έρευνας ανίχνευσης των αναγκών στην αγορά εργασίας

entupo-eureshs-ergasias

Σε σώμα συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση τεχνική ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος «καθορισμού των αναγκών της αγοράς εργασίας».

Όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, στην ομάδα η οποία θα είναι 13μελής, θα μετέχουν εκτός από τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΠΕΠ. Έργο της ομάδας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά θα είναι «ο συντονισμός όλων των απαραίτητων ενεργειών για την ανάπτυξη συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους κατά το σχεδιασμό, την κατάρτιση και υλοποίηση του συστήματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας ώστε να εξεταστούν και να αναπτυχθούν ενδεχόμενες συνέργειες και ταυτόχρονα να αποφευχθούν τυχόν «αλληλοεπικαλύψεις με δικές τους πράξεις».

Μια από τις προτεραιότητες για την ανίχνευση των αναγκών και των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες θα είναι η συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου από τους εργοδότες με στόχο να καταγραφούν πλήρως οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό ερωτηματολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις (η συμπλήρωση θα είναι προαιρετική) απώτερος στόχος είναι η ανίχνευση των αναγκών του ιδιωτικού τομέα. Γιʼ αυτό οι εργοδότες θα κληθούν να δώσουν πληροφορίες για:

Τις ειδικότητες στις οποίες εντοπίζουν ελλείψεις στελεχών

Τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ο μελλοντικός εργαζόμενος στην επιχείρηση

Να απαντήσουν στο ερώτημα αν υπάρχει ανάγκη κατάρτισης συγκεκριμένων ειδικοτήτων και

Να δηλώσουν αν σκοπεύουν να απασχολήσουν μαθητευόμενους στις επιχειρήσεις τους

Το ερωτηματολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Πηγή:  naftemporiki.gr