ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υψηλό παραμένει το κόστος για το καλάθι της νοικοκυράς

σουπερ μαρκετ

Ακόμα και 30% φθηνότερα θα μπορούσαν να είναι δεκάδες προϊόντα στην Ελλάδα εάν είχαν το μηδενικό ΦΠΑ της Αγγλία ή χαμηλότερους συντελεστές όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Έθνος παρουσιάζει την έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε 20 προϊόντα τα οποία πωλούνται σε οργανωμένες αλυσίδες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τρόφιμα, απορρυπαντικά, οπωροκηπευτικά, γλυκίσματα, κρεατικά και άλλα στην Ελλάδα επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ 13%, ενώ τα αναψυκτικά και οι χυμοί με 23%. Στην Αγγλία ο ΦΠΑ είναι 0%, στη Γαλλία 10% και 5,5%, ενώ δύο είναι οι συντελεστές και στην Ισπανία 10% και 4%.

Το κόστος για τα αγαθά αυτά, που είναι αναγκαία σε μία οικογένεια, ανέρχεται στην Ελλάδα στα 42,06 ευρώ, στην Ισπανία 42,04 ευρώ, στη Γαλλία 57,13 ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο 56,40 ευρώ. Παρά τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, το «καλάθι της νοικοκυράς» είναι στην Αγγλία και τη Γαλλία κατά 36% και 34% ακριβότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ελλάδας. Με την Ισπανία δεν υπάρχουν διαφορές.

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν προϊόντα που στην Ελλάδα κοστίζουν ακριβότερα από άλλες χώρες και προϊόντα που στη χώρα μας τα βρίσκει κανείς πιο φτηνά. Το ψωμί για τοστ στην Ελλάδα είναι ακριβότερο ακόμη και 80% σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ πωλείται προς 2,20 ευρώ η συσκευασία των 480 με 500 γρ. ενώ εκεί είναι στα 1,22 ευρώ. Στην Ισπανία διατίθεται προς 1,49 ευρώ και στη Γαλλία 1,38 ευρώ.

Υψηλές τιμές καταγράφονται στη χώρα μας και στο νωπό γάλα του ενός λίτρου. Πωλείται προς 1,22 ευρώ, όταν στην Ισπανία έχει 1,02 ευρώ και τη Γαλλία 1,17 ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ακριβότερη χώρα στο γάλα με τιμή 1,47 ευρώ. Φθηνότεροι έως και 60% είμαστε στα οπωροκηπευτικά και συγκεκριμένα στα κρεμμύδια. Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κοστίζουν 0,72 ευρώ το κιλό, όταν στη Γαλλία πωλούνται 1,84 ευρώ.