3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζημιές και ανησυχία από το «χορό» του εγκέλαδου στην Κρήτη! Βίντεο με τη στιγμή των 5,1 ρίχτερ! Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ανάστατοι οι κάτοικοι του Ηρακλείου εξαιτίας των δονήσεων που έπληξαν το νότιο τμήμα του νομού το βράδυ της Πέμπτης με αποκορύφωμα τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 21:58 με επίκεντρο 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες.

Το εστιακό βάθος ήταν στα 8,9 χιλιόμετρα και η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στο Ρέθυμνο αλλά και την ανατολική Κρήτη.

Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή της δόνησης

Στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, κατέρρευσε τσιμεντένιο τμήμα ταράτσας από οικία, παρασύροντας και μπαλκόνι. Στο ισόγειο του συγκεκριμένου κτίσματος διαμένει οικογένεια που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι! Από καθαρή τύχη, δεν υπήρξαν τραυματισμοί!

Καμίνια ταρατσα

Τις πρώτες δύο ώρες από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ καταγράφηκαν περί τους 10 μετασεισμούς, από τους οποίους τρεις ξεπέρασαν τα 3 Ρίχτερ ενώ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι μετασεισμοί είχαν φτάσει τους 18 με τον πιο ισχυρό μεγέθους 4,3 Ρίχτερ να σημειώνεται στις 02:53.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ένα μήνυμα χτύπησε στα κινητά τηλέφωνα όπου καλούσε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, ενώ το εκτιμώμενο μέγεθος του σεισμού ήταν οι 5 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ.

 

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι «επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτηση για το σεισμό του Ηρακλείου, τόνισε επίσης πώς απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά, ειδικά τα πετρόχτιστα, καλύτερα να αποφεύγονται. Ακόμα εκτίμησε πως θα υπάρξουν μετασεισμοί και πιθανότατα να γίνουν σεισμοί και με μεγαλύτερα μεγέθη.