Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Ανησυχεί τον Βασιλακόπουλο ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό!

Για μειωμένα κρούσματα κορονοϊού, αλλά «υπερβολικά υψηλό» αριθμό θανάτων, έκανε λόγο σε νέες δηλώσεις του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στην πορεία του κορονοϊού, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως «δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αυτή την εβδομάδα τουλάχιστον. Αντίθετα, μετρώντας τα κρούσματα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουμε μια μείωση».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως έχουμε φτάσει να έχουμε κάτι λιγότερο από 800 εισαγωγές, ενώ είχαμε πάνω από 1.000 πριν 2-3 εβδομάδες. Ωστόσο, σημείωσε πως «το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε έναν αριθμό θανάτων, 50 την εβδομάδα κατά μέσο όρο, ο οποίος είναι υπερβολικά υψηλός».

«Για να μειώσουμε λοιπόν αυτό το αδικαιολόγητο αριθμό θανάτων, αδικαιολόγητο για μια σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να κάνουμε δύο ταυτόχρονα πράγματα», είπε και πρόσθεσε πως «πρέπει να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο το οποίο καλύπτει πάρα πάρα πολύ καλά τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα στη χώρα μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ που κάνουμε όταν έχουμε συμπτώματα ή όταν κάποιο περιστατικό στο περιβάλλον μας».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «αν είμαστε νέοι θα πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τους φίλους μας, ενώ αν είμαστε ηλικιωμένοι ή ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουμε υποκείμενα νοσήματα, θα απευθυνθούμε στον γιατρό μας, ο οποίος θα κάνει αίτηση και θα μας χορηγηθούν έγκαιρα αντιικά φάρμακα που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά στο να μειώνουν την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο και να κινδυνεύσουμε».

Αναφορικά με τον ιό κοξάκι σημείωσε πως «είναι κυρίως ένας ιός που αφορά τα παιδιά» ενώ για Λάρισα και Πύργο που σημειώθηκαν περισσότερα κρούσματα σημείωσε πως «πρόκειται για ένα τοπικό φαινόμενο που επιτηρήθηκε φέτος, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που συνέβη στη Θεσσαλία, υπήρξε αυξημένη επαγρύπνηση και διαγνώστηκαν κάποια περιστατικά τα οποία άλλες χρονιές δεν θα είχαν διαγνωστεί, οπότε δεν μπορεί να γίνει και σύγκριση. Πάντα υπάρχει ο ιός στα παιδάκια, συνήθως στις μικρές ηλικίες κάτω από 6» χαρακτηρίζοντας το αυτιόμενο νόσημα, το οποίο κάνει συμπτώματα από το γαστρεντερικό, κάνει και από το ανώτερο αναπνευστικό».

Παράλληλα πρόσθεσε πως αν νοσηλευτεί κάποιο παιδάκι, είναι για λόγους αφυδάτωσης, δηλαδή αδυναμίας λήψης τροφής, και όχι κάτι που να ανησυχεί τους γονείς.

Δείτε όσα είπε